Ukrajinski premier od Nata pričakuje “praktično pomoč”

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes izjavil, da Ukrajina od Nata pričakuje “praktično pomoč”. Obenem je izrazil pričakovanje, da bo takšna odločitev sprejeta na vrhu zveze Nato prihodnji teden v Walesu.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes izjavil, da Ukrajina od Nata pričakuje “praktično pomoč” Foto: Wikipedia
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes izjavil, da Ukrajina od Nata pričakuje “praktično pomoč” Foto: Wikipedia

KIJEV > Medtem je generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen napovedal, da Nato pripravlja hiter odziv na krizo v Ukrajini.

“Nato je naš parter in pričakujemo pomoč od naših zahodnih parterjev in zveze,” je danes po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Arsenij Jacenjuk.

“Situacija v ukrajinskem energetskem sektorju je težka. Vemo za načrt Rusije, da to zimo blokira tranzit plina v EU,” je med drugim dejal ukrajinski premier.

Rusko energetsko ministrstvo in ruski naftni velikan Gazprom se za zdaj na te trditve Jacenjuka nista odzvala.

Medtem pa je generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen za britanski časnik Guardian dejal, da bodo na vrhu prihodnji teden skušali premostiti razlike v zavezništvu ter sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili hiter premik Natovih vojaških sil v regijo.

Kot je dejal, bi lahko uporabili Natove sile za hitro posredovanje, ki se lahko v primeru potrebe hitro uporabijo. Poteza pa ne bo vključevala vzpostavitve trajnih baz v regiji, k čemur so sicer pozvale nekatere članice Nata, kot so Poljska in baltske države.

Začasne Natove sile bodo na območju ostale, dokler bo to potrebno, je še dejal Rasmussen.

Nekatere članice Nata nasprotujejo stalni prisotnosti zavezniških sil na območju, saj bi to pomenilo neposredno kršitev sporazumov z Rusijo, kar pa bi lahko sprožilo oster odziv Moskve, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov pozval k hitremu premirju v Ukrajini

Medtem pa je ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da Moskve ne zanima razpad Ukrajine. Ob tem je dodal, da je sprva treba doseči premirje, zato je strani pozval z besedami, da “morajo vsi prenehati streljati”. Prav tako je še napovedal, da bo Rusija v Ukrajino poslala nov humanitarni konvoj, “ki pa ne bo zadnji”.

“Izrazili smo polno spoštovanje rezultatov (majskih referendumov) in dejali, da mora preko pogajanj priti do politične implementacije tega, za kar so državljani jugovzhodne Ukrajine glasovali. Nismo zainteresirani za to, da bi Ukrajina razpadla,” je danes dejal Lavrov in obenem zahodne partnerje pozval, da sprejmejo realnost večpolarnega sveta.

“Prvi korak za umirjanje vojnega stanja je hitro premirje,” je dejal Lavrov in poudaril, da je najpomembneje, da sedaj vsi prenehajo s streljanjem in da Ukrajina pozove vse regije k začetku neposrednega nacionalnega dialoga.

Prvi mož ruske diplomacije je ob tem še napovedal, da bo Moskva na vzhod Ukrajine kmalu napotila še en humanitarni konvoj, ki pa po njegovih besedah ne bo zadnji. Kot navaja ruska tiskovna agencija Itar Tass, je Rusija ukrajinskemu zunanjemu ministrstvu in Mednarodnemu odboru Rdečega križa že v ponedeljek poslala uradno noto o nameri odprave drugega humanitarnega konvoja na vzhod Ukrajine.

Medtem pa je ukrajinska vlada v Kijevu pokazala pridržane ruske vojaške padalce, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Vidno prestrašen je dejal eden od pridržanih: “Zavedamo se, da v realnosti vse ni tako, kot kaže ruska televizija.” Njim so samo rekli, da je bila Ukrajina obstreljevana z ruske strani.

Ukrajinska vojska je v ponedeljek prijela deset ruskih vojaških padalcev, in sicer blizu vasi Dzerkalne, ki je okoli 20 kilometrov oddaljena od meje z Rusijo in 50 kilometrov jugovzhodno od mesta Doneck.

STA


Najbolj brano