Ukrajinski parlament izvolil Grojsmana za novega premierja

Ukrajinski parlament je danes sprejel odstop Arsenija Jacenjuka s položaja predsednika vlade in potrdil imenovanje dosedanjega predsednika parlamenta Vladimirja Grojsmana za novega ukrajinskega premierja. Za menjavo na čelu vlade je glasovalo 257 poslancev.

Ukrajinski parlament je izvolil Vladimirja Grojsmana za novega premierja. Foto: Wikipedia
Ukrajinski parlament je izvolil Vladimirja Grojsmana za novega premierja. Foto: Wikipedia

KIJEV > Za izvolitev Vladimirja Grojsmana za novega predsednika ukrajinske vlade je bilo potrebnih 226 glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grojsman, varovanec ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, je z 38 leti postal najmlajši predsednik ukrajinske vlade. Od konca leta 2014 je bil predsednik parlamenta. Pred tem je bil nekaj mesecev podpredsednik v vladi Arsenija Jacenjuka.

Jacenjuk je odstop ponudil v nedeljo. V televizijskem nagovoru ni pojasnil razlogov, je pa njegova prozahodna vladna koalicija februarja izgubila večino v parlamentu, ko je stranka Samopomoč napovedala izstop. Že prej je iz koalicije izstopila stranka Domovina nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko.

Jacenjuk, ki je bil na položaju dve leti, je bil zadnje mesece tarča kritik zaradi nezadostnega uveljavljanja reform in domnevnega ščitenja interesov ukrajinskih oligarhov.

STA


Najbolj brano