Ukrajinski cariniki pregledujejo ruski konvoj s pomočjo

Ukrajinski cariniki so začeli pregledovati ruski konvoj s humanitarno pomočjo za prebivalce vzhoda Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Blizu rusko-ukrajinske meje nedaleč od omenjenega konvoja so medtem opazili več deset ruskih vojaških vozil, ki naj bi se pomikala proti Ukrajini.

Tovor naj bi na meji prevzeli predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa ob spremstvu predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi  Foto: Wikipedia
Tovor naj bi na meji prevzeli predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa ob spremstvu predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi  Foto: Wikipedia

ROSTOV, DONECK > Novinarji AFP in tudi britanskega BBC so danes opazili kolono več kot deset ruskih vojaških vozil, ki se po cesti, ki pelje proti mejnemu prehodu Doneck, približujejo Ukrajini.

Rusi oklepniki prestopili mejo

Novinarja britanskih časnikov Telegraph in Guardian sta pred tem poročala, da je čez mejo v Ukrajino že ponoči vdrlo več kot 20 ruskih oklepnih vozil, pa tudi cisterne z gorivom in druga logistična vozila z ruskimi registrskimi tablicami.

Mediji poročajo, da vsaj za zdaj ne gre za širšo rusko vojaško invazijo, vendarle pa je to jasen dokaz, da so ruski vojaki aktivni na ozemlju Ukrajine, kar že ves čas trdi Kijev, Moskva pa to zanika.

V Kijevu so po poročanju AFP danes potrdili, da obveščevalni podatki kažejo, da je manjše število ruskih oklepnikov ponoči res prestopilo mejo in vstopilo v Ukrajino. Do vdora je prišlo na območju nedaleč od mesta, kjer je konvoj z rusko pomočjo, so pojasnili.

Poleg Rusije je pomoč na nemiren vzhod države poslala tudi sama Ukrajina. Iz Kijeva so tja poslali okoli 800 ton pomoči, od tega jih je 300 ton v četrtek zvečer že prispelo v mesto Starobelsk severno od Luganska, kjer bodo tovor pod nadzorom Rdečega križa raztovorili in razdelili.

Na njihovo stran se je postavil švedski zunanji minister Carl Bildt, ki je ob prihodu na današnje zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal, da poročila o ruskem vdoru potrjujejo tudi fotografije. “Obstajajo konkretni fotografski dokazi,” je zatrdil.

V Moskvi so po drugi strani navedbe o domnevnem vojaškem prečkanju meje ostro zanikali. Za varovanje meja pristojna domača tajna služba FSB je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdila, da do prečkanja meje ni prišlo, da pa je Rusija resda še dodatno okrepila vojaško prisotnost ob meji.

Konvoj bi lahko bil krinka

Ruski konvoj 280 tovornjakov z 2000 tonami pomoči se je v četrtek zvečer ustavil na polju nedaleč od meje z Ukrajino in meje še ni prečkal.

A kot je za AFP potrdil tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Leonid Matjuhin, so ukrajinski mejni uradniki in cariniki danes vendarle začeli z inšpekcijo konvoja, ki je potrebna pred prestopom meje. Pregled se je začel okoli 9. ure po srednjeevropskem času, pri njem sodeluje kakih 60 ukrajinskih uradnikov.

Mejo naj bi konvoj prečkal pri ruskem kraju Doneck na območju Rostova jugovzhodno od vzhodnoukrajinskega mesta Lugansk, kamor je namenjen. Po poročanju dpa bodo tovor nato na meji prevzeli predstavniki Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) ob spremstvu predstavnikov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Po navedbah Rusije je na tovornjakih le 2000 ton pomoči v obliki vode, hrane za dojenčke in podobnega. Predstavniki Kijeva in zahodnih držav po drugi strani svarijo, da bi lahko bil konvoj “trojanski konj” oziroma krinka za vstop ruskih vojakov in orožja v Ukrajino.

STA


Najbolj brano