Ukrajina se je ubranila pred kibernetskim napadom

Ukrajina, ki jo je v torek prizadel obsežen kibernetski napad, je danes sporočila, da je zmagala v boju z izsiljevalskim virusom in ponovno vzpostavila nemoteno delovanje računalniških omrežij. Številna podjetja in organizacije drugje po svetu pa se še vedno trudijo, da bi se ubranile pred napadom in lahko nadaljevale z delom.

 Foto: STA
Foto: STA

KIJEV > Virus Petja, ki izkorišča varnostne pomanjkljivosti v operacijskem sistemu Microsft Windows, sicer najpogosteje uporabljenem sistemu na svetu, se je v torek hitro razširil iz Rusije in Ukrajine v zahodno Evropo in potem v ZDA.

Razmere so se nekoliko izboljšale že v Ukrajini, kjer so po podatkih vlade uspeli obvladati napad, strokovnjaki pa se trenutno ukvarjajo z obnovo vseh zaseženih podatkov. Napad je sicer tam v torek prizadel banke, podjetja in državne organe.

Po mnenju strokovnjakov je tokratni val napadov hujših od majskih, saj uporabniki tokrat po okužbi z izsiljevalskim virusom, ki do plačila odkupnine v višini 300 dolarjev prepreči dostop do vseh podatkov in sistemov, niso mogli niti zagnati računalnikov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je opozoril, da morajo članice zveze okrepiti ukrepe v boju proti kibernetskim napadom. Dodal je, da je Nato pomagal Ukrajini pri reševanju težav po kibernetskem napadu.

V Avstriji sta bili napadeni dve multinacionalki s sedežem na Dunaju, medtem ko je Nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij (Sicert) v Sloveniji prejel eno prijavo okužbe.

V Švici so imeli šest prijav okužb, med drugim je bila tarča napadov tudi njihov nacionalna agencija za kibernetsko varnost.

O težavah poročajo tudi iz Azije. Med drugim so morali zaustaviti delo v največjem indijskem pristanišču v Mumbaju. Že v torek so o napadu prve poročali danski Maersk, francoski Saint Gobain in britanski WPP.

STA


Najbolj brano