Ukrajina odobrila mobilizacijo 104.000 vojakov

Ukrajinski parlament je danes potrdil načrt za mobilizacijo 104.000 v letošnjem letu, saj se konflikt s proruskimi separatisti na vzhodu države zaostruje. Dekret predsednika Petra Porošenka, ki predvideva mobilizacijo v treh fazah, je podprlo 268 poslancev, eden je bil proti.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

KIJEV > Prvi mož ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksandr Turčinov je v parlamentu dejal, da se ruska ofenziva nadaljuje. Posvaril je pred vseobsežno kopensko vojno, če bodo separatisti in Rusija sprožili napad na ukrajinske položaje.

Ukrajina in Zahod obtožujeta Rusijo, da pošilja borce, težko orožje in redne enote na območja na vzhodu Ukrajine, ki so pod nadzorom separatistov. Moskva obtožbe odločno zanika.

Petro Porošenko je odlok podpisal v sredo, pri čemer je pojasnil, da bodo oborožene sile s tem dobile prepotrebne okrepitve.

Spopadi med ukrajinskimi silami se nadaljujejo tudi danes, znova je žarišče letališče v Donecku. Vodja tamkajšnjih separatistov Aleksander Zaharčenko je zatrdil, da bodo njegove sile letališče zavzele še danes. V začetku tedna je bil v topniškem obstreljevanju povsem uničen kontrolni stolp.

Svet za nacionalno varnost je danes sporočil, da sta bila v zadnjih 24 urah v spopadih ubita dva ukrajinska vojaka, štirje so bili ranjeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano