Ukrajina obtožila Rusijo, da napada njene sile

Ukrajinska vojska je v torek zvečer obtožila Rusijo, da na vzhodu Ukrajine napada njene sile. Gre za eno najostrejših obtožb Kijeva glede vpletenosti ruske vojske v spopade na vzhodu Ukrajine. Zaradi napetih razmer je ukrajinski predsednik Petro Porošenko skrajšal udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu in se v domovino vrača že danes.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko   je zaradi poslabšanja razmer na vzhodu države skrajšal udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu v Švici in se v domovino vrača že danes. Foto: STA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je zaradi poslabšanja razmer na vzhodu države skrajšal udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu v Švici in se v domovino vrača že danes. Foto: STA

KIJEV > V torek zvečer je tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrej Lisenko povedal, da so redne ruske enote izvedle napad na območju Luganska, ki je večinoma pod nadzorom proruskih separatistov.

Po njegovih besedah so ostri boji potekali blizu mesta Slovjanoserbsk. Ukrajinske sile naj bi domnevno rusko napredovanje ustavile in imele nadzor nad območjem, a razmere so resne, je po poročanju britanskega BBC še povedal Lisenko.

Po njegovih besedah naj bi v Ukrajino vstopila dva bataljona, vsak s po okoli 400 vojakov, kar je rusko obrambno ministrstvo označilo za popoln nesmisel. Moskva je že v ponedeljek zanikala poročila iz Ukrajine, da je na območje Luganska s ciljem okrepitve upornikov poslala svoje vojake.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass nasprotno poudaril, da mora Kijev takoj končati napade na Doneck in druga mesta na jugovzhodu Ukrajine.

V Donecku so se danes kljub temu nadaljevali spopadi. Ubitih je bilo najmanj pet civilistov, 29 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je zaradi poslabšanja razmer na vzhodu države skrajšal udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu v Švici. V domovino se vrača že danes.

V Berlinu se bodo danes sešli zunanji ministri Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije in skušali oživiti mirovne pogovore. Septembra sklenjena prekinitev ognja je namreč spričo zadnje zaostritve spopadov v razsulu.

V devetih mesecih spopadov na vzhodu Ukrajine je bilo ubitih več kot 4800 ljudi, prek 10.000 pa ranjenih. Na območju živi okoli 5,2 milijona ljudi, najmanj 1,4 milijona pa naj bi bila zelo ranljivih in potrebnih pomoči. Z domov je sicer zaradi spopadov doslej zbežalo več kot milijon ljudi.

STA


Najbolj brano