Ukrajina kljub ukrepom Moskve odločena za prosto trgovino z EU

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odločen s 1. januarjem uveljaviti prostotrgovinsko območje med svojo državo in Evropsko unijo, ne glede na ukrepe Rusije, ki je v sredo razveljavila prostotrgovinski sporazum z Ukrajino. To je Porošenko zatrdil ob obisku v Bruslju v sredo zvečer.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odločen s 1. 
januarjem uveljaviti prostotrgovinsko območje med svojo 
državo in Evropsko unijo. Foto: STA
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je odločen s 1. januarjem uveljaviti prostotrgovinsko območje med svojo državo in Evropsko unijo. Foto: STA

BRUSELJ > “Pripravljeni smo plačati ceno za svojo svobodo in evropsko odločitev,” je pred pogovori s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem zatrdil ukrajinski predsednik Petro Porošenko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusijo skrbi, da bi njen trg preplavili evropski proizvodi

Le nekaj ur pred tem je ruski predsednik Vladimir Putin razveljavil prostotrgovinski sporazum med Ukrajino in Rusijo. Putinov odlok bo v veljavo stopil 1. januarja, istočasno s prostotrgovinskim sporazumom med EU in Ukrajino, kot razlog za razveljavitev pa navaja “izredne okoliščine, ki vplivajo na interese in gospodarsko varnost Ruske federacije”.

Rusija že dolgo opozarja, da bo - če ne bo sprejela potrebnih trgovinskih ukrepov in se zaščitila - njen trg z uveljavitvijo proste trgovine med Ukrajino in unijo preplavljen z evropskimi proizvodi, kar v Bruslju in Kijevu sicer zanikajo. Novembra je napovedala, da bo s 1. januarjem prepovedan uvoz hrane iz Ukrajine.

Porošenko je v sredo zvečer priznal, da bodo ukrepi Rusije gospodarsko škodili Ukrajini, a vztrajal pri svojem. “Naše stališče je trdno in jasno. Od 1. januarja bo v veljavi prostotrgovinsko območje med Ukrajino in EU,” je poudaril in dodal, da te uveljavitve ni več mogoče preložiti na nek kasnejši datum.

Prostotrgovinski sporazum bo uveljavljen 1. januarja

Juncker obžaluje poteze Moskve, ki je sicer izrecno ni omenil, a poudaril, da bo prostotrgovinski sporazum v skladu z načrti 1. januarja uveljavljen.

Spomnil je, da naj bi se v ponedeljek v Bruslju sestali ukrajinski zunanji minister Pavel Klimkin, ruski minister za gospodarstvo Aleksej Uljukajev in evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström, kar je označil kot srečanje “zadnje možnosti”.

“Vse strani bi morale sesti za mizo v duhu iskanja vzajemno sprejemljivih rešitev. Kakršnekoli grožnje ali protiukrepi so v nasprotju z mandatom, ciljem in duhom teh pogovorov,” je dejal in spomnil, da je pod okriljem EU potekalo že okoli 20 sestankov med Rusijo in Ukrajino na tehnični in ministrski ravni.

A kot je Porošenko očital Rusiji, ta ni niti skušala najti kompromisne rešitve, ampak skuša narediti vse, da bi zavrla proces gospodarske integracije med Ukrajino in EU.

Prostotrgovinski sporazum je del širšega pridružitvenega sporazuma Ukrajine z EU, katerega zavrnitev s strani nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča konec leta 2013 je sprožila množične proteste, ki so vodili v odstop predsednika in ukrajinsko krizo.

Pridružitveni sporazum sta Kijev in Bruselj podpisala konec junija 2014, septembra pa sta ga istočasno ratificirala Evropski parlament in ukrajinska vrhovna rada. V veljavo naj bi po prvotnih načrtih stopil 1. novembra 2014, a so uveljavitev trgovinskega dela zaradi zadržkov Rusije preložili za več kot leto dni.

STA


Najbolj brano