Ukrajina in separatisti dosegli dogovor o izmenjavi ujetnikov

Udeleženci sredinih mirovnih pogajanj za razrešitev ukrajinske krize, ki so potekala v Minsku, so vendarle dosegli nek napredek - dosegli naj bi sporazum o izmenjavi ujetnikov med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajina in separatisti so dosegli dogovor o izmenjavi ujetnikov. Foto: Wikipedia
Ukrajina in separatisti so dosegli dogovor o izmenjavi ujetnikov. Foto: Wikipedia

MINSK > “Pogovori v Minsku se nadaljujejo in prehitro je še govoriti o kakršnem koli sporazumu,” je danes povedal vodja samooklicane republike Doneck Aleksandar Zaharčenko.

“Edino, kar lahko rečem je to, da smo uspeli doseči sporazum o izmenjavi zapornikov po načelu 'vsi za vse',” je dejal za Tass.

Samooklicani republiki Lugansk in Doneck sta pripravljeni zamenjati 150 kijevskih vojakov za 225 oseb, med katerimi je večina civilistov, ki jih zadržujejo ukrajinske oblasti, še navaja ruska tiskovna agencija.

Pogovori med predstavniki Kijeva, Moskve, proruskih separatistov ter Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so se v sredo končali po petih urah pogovorov. Ali se bodo nadaljevali tudi v petek, kot je bilo načrtovano, še ni povsem jasno.

Ob vprašanju izmenjave ujetnikov so imeli na programu tudi pogovore glede dostave humanitarne pomoči na konfliktnih območjih na vzhodu Ukrajine, ki jih nadzirajo proruski separatisti. Med temami naj bi bil tudi umik težkega orožja. Rusija in separatisti pa od Ukrajine zahtevajo konec gospodarske blokade separatističnih regij Doneck in Lugansk.

Pogajanja so “zelo težka” in trenutno potekajo preko videokonference, je povedal Zaharčenko. Tudi vodja sosednje samooklicane republiki Lugansk Igor Plotnicki je potrdil, da pogovori potekajo.

“Pomembno je, da se pogovori nadaljujejo in obstaja podlaga za domnevo, da bodo pogajanja kmalu sklenjena,” pa je danes po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

STA


Najbolj brano