Ukinitev stroškov gostovanja v EU verjetno ne pred letom 2018

Svet EU je zavrnil predlog Evropske komisije, da bi zaračunavanje mobilnega gostovanja znotraj EU ukinili do konca letošnjega leta. Namesto tega predlagajo vmesni korak - znižanje cen v sredini leta 2016 - o ukinitvi pa naj bi se ponovno pogovarjali leta 2018.

Svet EU je zavrnil predlog Evropske komisije, da bi zaračunavanje mobilnega gostovanja znotraj EU ukinili do konca letošnjega leta. Foto: Adriana Buzleta
Svet EU je zavrnil predlog Evropske komisije, da bi zaračunavanje mobilnega gostovanja znotraj EU ukinili do konca letošnjega leta. Foto: Adriana Buzleta

BRUSELJ > Predstavniki držav članic so predlagali tudi nekoliko ohlapnejšo zaščito načela internetne nevtralnosti, pišejo tuje agencije. Ta bi telekomunikacijskim operaterjem dopuščala prednostno obravnavo prometa za storitve, ki potrebujejo določeno stopnjo kakovosti.

Trenutno so uporabniki mobilnih storitev med potovanjem v drugo članico EU podvrženi višjim stroškom za tako imenovano gostovanje. Evropska komisija je aprila lani sprejela telekomunikacijski paket, ki bi stroške gostovanja v državah članicah odpravil s koncem letošnjega leta.

A Svet EU je v sredo predlagal “vmesni korak k postopni ukinitvi stroškov gostovanja”, skupaj z vpeljavo določenih zgornjih mej, pod katerimi bi lahko uporabniki v tujini gostovali brez dodatnih stroškov.

“Ko je ta osnovni paket gostovanja porabljen, lahko operater zaračuna dodaten znesek, vendar mora biti ta bistveno nižji od trenutnih,” so zapisali v predlogu, ki ga je objavilo latvijsko predsedstvo.

Trenutno veljavne omejitve določajo, da lahko operaterji uporabnikom med gostovanjem zaračunajo največ 19 centov na minuto za odhodne klice, pet centov na minuto za dohodne klice, šest centov za SMS-sporočilo in 20 centov za megabajt podatkov. Cene ne vključujejo davkov.

Telekomunikacijski paket, ki je predvideval ukinitev stroškov gostovanja in je bil sprejet lani, mesec dni pred evropskimi volitvami, so v Evropski komisiji in parlamentu ob sprejemu označili za enega najambicioznejših projektov na področju telekomunikacij v zadnjih desetletjih.

Predlog držav članic je zato naletel na ostre odzive nekaterih evropskih poslancev. Vodja evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa predlog držav članic označil za sramoto. “Edini zmagovalci so nacionalni telekomunikacijski operaterji, države članice pa je lahko sram,” je dejal.

Evropski komisar za digitalno agendo Günther Oettinger je predlog pozdravil in obe strani pozval, naj dokončno besedilo paketa sprejmeta čim prej. Predlog so pozdravili tudi predstavniki operaterjev.

Predlog držav članic bodo sedaj preučili še v Evropski komisiji in Evropskem parlamentu, do končne odločitve pa bi lahko preteklo več let.

STA


Najbolj brano