Udeležba na letošnjih evropskih volitvah vendarle najnižja doslej

Končni podatki o udeležbi na volitvah Evropskega parlamenta maja so pokazali, da je ta vendarle bila rekordno nizka. To je hud udarec za politike, ki so maja veselo razlagali, da jim je po treh desetletjih uspelo obrniti ali vsaj ustaviti negativen trend. Po prvih podatkih je namreč kazalo, da je bila udeležba malce višja kot pred petimi leti.

Končni podatki o udeležbi na volitvah Evropskega parlamenta maja so pokazali, da je ta vendarle bila rekordno nizka Foto: STA
Končni podatki o udeležbi na volitvah Evropskega parlamenta maja so pokazali, da je ta vendarle bila rekordno nizka Foto: STA

BRUSELJ > Po končnih izidih, ki jih je Evropski parlament zelo potiho na svoji spletni strani objavil 25. julija, je bila volilna udeležba letos 42,54-odstotna, medtem ko je bila na evropskih volitvah leta 2009 43-odstotna, na vseh evropskih volitvah pred tem pa višja.

Izidi po zaprtju volišč 25. maja so napovedovali 43,09-odstotno udeležbo in številni evropski politiki so se tega malenkostnega porasta glasno razveselili ter ga označili kot simbolično zelo pomemben prelom s preteklostjo.

“Prva dobra novica te noči je, da smo končno premagali negativen trend upadajoče udeležbe na evropskih volitvah,” je bil 25. maja v Bruslju na primer zgovoren vodja evropskih liberalcev na volitvah Guy Verhofstadt.

Kljub temu, da se moč Evropskega parlamenta skozi leta vztrajno krepi, udeležba na evropskih volitvah pada in postaja že tako nizka, da postavlja pod vprašaj samo legitimnost parlamenta kot edine voljene institucije EU.

Do popravka navzdol dva meseca po volitvah je prišlo zaradi podatkov o nižji volilni udeležbi v Španiji in Italiji, piše bruseljski spletni bilten EUobserver.

V nekaj ključnih državah z Nemčijo in Francijo na čelu se je volilna udeležba v primerjavi z letom 2009 resda povečala, a v večini držav je padla. Najnižja, 13,05-odstotna je bila na Slovaškem. V Sloveniji je bila 24,55-odstotna, medtem ko je bila pred petimi leti 28,37-odstotna, leta 2004 pa 28,35-odstotna.

STA


Najbolj brano