Uber na Otoku izgubil sodno bitko glede pravic delavcev

Ameriško podjetje Uber je izgubilo sodni spor v Veliki Britaniji glede pravic, ki jih mora zagotavljati svojim voznikom.

 Foto: STA
Foto: STA

LONDON > Delavsko sodišče v osrednjem Londonu je namreč razsodilo v prid dvema voznikoma, ki sta terjala plačilo za dopust in bolniško odsotnost ter minimalno plačo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voznika je podprl sindikat GMB, ki je po razsodbi ocenil, da bi lahko imela odločitev posledice za okoli 30.000 voznikov v Angliji in v Walesu.

Po oceni sodišča je “nerealno zanikati, da je Uber dobavitelj storitev prevoza”, saj to pove že zdrav razum. Uber je namreč trdil, da ponuja zgolj aplikacijo, ne pa prevozov.

Uber ima evropski sedež na Nizozemskem

“Ta sodba priznava osrednji prispevek, ki ga imajo vozniki Uberja k njegovemu uspehu s tem, da potrjuje, da vozniki niso samozaposleni, ampak delajo za Uber kot del poslovanja družbe,” je dejal odvetnik tožnikov Nigel Mackay iz pravne pisarne Leigh Day.

V Veliki Britaniji samozaposleni niso upravičeni do določenih privilegijev in ne uživajo vseh pravic, kot sta plačani dopust in minimalna plača. Uber, ki ima evropski sedež na Nizozemskem, je sicer trdil, da to ni vprašanje za britanska, ampak nizozemska sodišča. Na odločitev sodišča je že napovedal pritožbo.

Po navedbah podjetja so njegovi vozniki v okviru storitve UberX na Otoku v povprečju plačani 16 funtov na uro, potem ko je podjetje že odbilo svoj del plačila. Minimalna plača medtem znaša 7,20 funta na uro.

Uber: Večina voznikov želi ohraniti svobodo in fleksibilnost

“Velika večina voznikov, ki uporabljajo aplikacijo Uber, želi ohraniti svobodo in fleksibilnost, ki jim omogoča, da vozijo, kadar koli in kjer koli hočejo,” je dejala regionalna generalna menedžerka Uberja Jo Bertram v izjavi za Bloomberg.

Da krši pravice delavcev, so Uberju očitali že vozniki v ameriških zveznih državah Kalifornija in Massachusetts. Oboji trdijo, da jih podjetje neupravičeno smatra kot neodvisne pogodbene sodelavce. Uber se je želel sodnemu postopku izogniti s 100 milijonov dolarjev vredno poravnavo, ki pa jo je sodišče zavrnilo kot nepošteno, nezadostno in nerazumno.

Uber prek svoje aplikacije povezuje potnike z vozniki. Stranke za opravljeno pot plačajo Uberju, podjetje pa ustrezen del plačila nato nakaže voznikom.

STA


Najbolj brano