UNHCR zahteva več pomoči za begunce v Makedoniji

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) od Makedonije in Grčije zahteva, naj zagotovita več zmogljivosti za obvladovanje kriznih razmer z begunci na skupni meji. Po kaotičnih prizorih, ki smo jim bili priča prejšnji teden, je treba poskrbeti, da poteka prehod več tisoč migrantov na meji na primeren način, poudarja UNHCR.

ŽENEVA > Organizacija predlaga, da na mejnih prehodih uredijo več sprejemnih centrov za begunce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tako je UNHCR že pozval grške oblasti, da okrepijo registracijo in skrb za begunce na meji z Makedonijo. Večina ljudi, ki tja prispe, je že pred tem zelo trpela in potrebuje le varstvo in pomoč, opozarjajo v organizaciji.

Odkar so makedonske oblasti mejo znova odprle, je glede na podatke UNHCR konec tedna proti Srbiji z vlaki in avtobusi odpotovalo več kot 7000 beguncev. Srbske oblasti jim izdajo dokumente, s katerimi lahko begunci prek Beograda potujejo v smeri Madžarske in drugih držav EU. Večina si želi priti v Nemčijo in druge srednjeevropske države.

STA


Najbolj brano