UNHCR: V nedeljski tragediji z begunci umrlo 800 beguncev

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je danes potrdil, da je v tragediji z begunci v Sredozemskem morju umrlo 800 migrantov. Italijanska policija je med preživelimi aretirala Tunizijca in Sirca, ki sta osumljena, da sta člana tolpe, ki je organizirala usodno potovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tragedije v Sredozemskem morju se kar vrstijo. Včeraj je 
reševalce dosegel nov klic na pomoč s čolna, ki je zadel ob 
čer in se raztreščil blizu grškega otoka Rodos. Na krovu naj bi 
bilo 100 ljudi, po prvih podatkih so trije umrli, med njimi 
štiriletni otrok. Foto: Xinhua
Tragedije v Sredozemskem morju se kar vrstijo. Včeraj je reševalce dosegel nov klic na pomoč s čolna, ki je zadel ob čer in se raztreščil blizu grškega otoka Rodos. Na krovu naj bi bilo 100 ljudi, po prvih podatkih so trije umrli, med njimi štiriletni otrok. Foto: Xinhua

CATANIA > Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je italijanska policija aretirala tunizijskega kapitana in sirskega člana posadke. Tožilstvo jima očita večkratni uboj iz malomarnosti, trgovino z belim blagom ter brodolom. Oba so identificirali preživeli.

“Lahko rečemo, da je umrlo 800 ljudi,” je potrdila tiskovna predstavnica UNHCR Carlotta Sami. UNHCR je skupaj z Mednarodno organizacijo za migracije opravil pogovore z večino od 27 preživelih, ki so opisovali zadnje trenutke na ladji.

“Na ladji je bilo nekaj čez 800 ljudi, med njimi tudi otroci, stari med 10 in 12 let. Bili so Sirci, okoli 150 Eritrejcev, Somalci ... Iz Tripolija so odpluli v soboto okoli 8. ure zjutraj,” je dejala Samijeva. Dodala je, da preživeli prihajajo iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje in Bangladeša.

27 preživelih je v ponedeljek zvečer z ladjo italijanske obalne straže prispelo v sicilsko mesto Catania, kjer jih je sprejel italijanski minister za promet Graziano Deirio.

STA


Najbolj brano