Tusk za izmenjavo podatkov letalskih potnikov, poslanci zadržani

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v prvem nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v svoji novi vlogi evropske poslance v kontekstu terorističnih napadov v Parizu pozval k čimprejšnjemu sprejetju zakonodaje o izmenjavi podatkov letalskih potnikov (PNR), ki jo blokirajo.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v prvem nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v svoji novi vlogi evropske poslance v kontekstu terorističnih napadov v Parizu pozval k čimprejšnjemu sprejetju zakonodaje o Foto: Wikipedia
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes v prvem nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v svoji novi vlogi evropske poslance v kontekstu terorističnih napadov v Parizu pozval k čimprejšnjemu sprejetju zakonodaje o Foto: Wikipedia

BRUSELJ, STRASBOURG>Donald Tusk je govor v razpravi o rezultatih decembrskega vrha EU začel s poklonom žrtvam terorističnih napadov v Parizu in ob tem poslance pozval k sprejetju zakonodaje o PNR. Prav je, da branite zasebnost državljanov, a pozivam vas, da nam pomagati zagotoviti tudi varnost ljudi, ki so vas izvolili, je poudaril.

Če se bomo preveč ukvarjali z dilemo svoboda ali varnost, bodo prej ali slej na kocki temeljne svoboščine, kot je schengen. Če ne bomo imeli evropskega PNR, bomo imeli 28 nacionalnih, a evropski sistem je zagotovo boljši tako za svobodo kot za varnost, je opozoril Poljak.

Tusk je v govoru poudaril še, da lahko Evropi le enotnost prinese rezultate, da je njegov osebni cilj spremeniti tekmovanje med institucijami, ki ga opazuje že leta, ter da Evropa ni stara in razrvana, na kar je opozoril papež Frančišek, temveč mlada, dinamična in vitalna.

Tusk: Brez EU ne bo nihče svobodnejši in varnejši

Brez EU ne bo nihče svobodnejši in varnejši, je dejal Tusk ob medklicih neodobravanja evroskeptičnih evropskih poslancev. “Pri politiki gre za nestrinjanje, ki ga dovolimo izražati na skali naših načel,” je izpostavil.

Med rezultati decembrskega vrha je sicer Tusk izpostavil podporo naložbenemu načrtu in evropske poslance pozval, naj zagotovijo dogovor o zakonodajnih predlogih, ki jih bo danes predstavila komisija, da bo evropski sklad za strateške naložbe pripravljen do junija.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je bil v razpravi kratek in še ni razkril vsebine zakonodajnih predlogov za naložbeni načrt, saj da njegov kolegij še zaseda in da mu očetovski nagon ne da, da bi jih pustil predolgo same.

Vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je podprl Junckerjev naložbeni načrt, medtem ko je vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt izrazil razočaranje, ker članice ne želijo prispevati v sklad in predlagal, naj se načrt ne imenuje Junckerjev, saj pripada vsem 28 članicam.

Še bolj kritični so bili v evropski levici, kjer so zavrnili argument, da naj bi vsak evro v skladu prinesel petnajst evrov naložb, češ da je to čudež, ki ga lahko zagotovi le Jezus Kristus, Juncker pa ni Jezus Kristus.

Poslanci zadržani glede Tuskovega predloga

Malo evropskih poslancev se je odzvalo na Tuskov poziv glede PNR. Med njimi je bil član evropskih socialdemokratov (S&D) iz Španije, ki je opozoril, da je sprejemanje zakonodaje v čustvenem ozračju nevarno in da EU ne sme žrtvovati svobode.

Vodja evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD) Nigel Farage, ki si je zaradi žaljivih izjav ob prvem nastopu Hermana Van Rompuya v parlamentu prislužil globo, je bil tudi danes kritičen do Tuska. Med drugim mu je očital, da ga žene visoka bruseljska plača ter da ni sposoben zagotoviti sprememb, ki jih želijo evropski volivci.

Nepovezani poslanec iz Poljske Janusz Korwin-Mikke pa je razburil z izjavo, da evropski sovražniki niso v Moskvi, ampak v mošejah, zaradi katere so njegovi kolegi predsednika parlamenta Martina Schulza pozvali, naj se odzove. Schulz je napovedal, da bo zadevo temeljito raziskal.

STA


Najbolj brano