Tusk v BiH pozval k skupnemu iskanju rešitev za varnostne izzive

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je med današnjim obiskom v Sarajevu pozval vse demokratične države k skupnemu iskanju rešitev za begunsko krizo in izzive terorizma. Potrdil je, da lahko Bosna in Hercegovina računa na pridružitev Evropski uniji pod pogojem, da nadaljuje reforme, ki so nujno potrebne za članstvo.

Donald Tusk Foto: STA
Donald Tusk Foto: STA

SARAJEVO, ZAGREB>Donald Tusk se je poklonil spominu dveh vojakov BiH, ki sta bila ubita v terorističnem napadu v Sarajevu prejšnji teden. Ob tem je poudaril, da terorizem ne pozna meja in da predstavlja skupno grožnjo vsem demokratičnim državam.

“Ta nevarnost ostaja, a upanje in prihodnost morata prevladati nad strahom in terorjem,” je Tuskovo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po srečanju s člani predsedstva BiH je Tusk komentiral tudi begunsko krizo. Ocenil je, da gre za izjemno število beguncev ter da stanje dodatno poslabšujejo dobro organizirane mreže tihotapcev ljudi.

Po njegovem mnenju je nujno potrebno tesno sodelovanje v regiji z namenom, da bi ustavili priliv beguncev in migrantov v Evropo. Spomnil je, da bo tej temi posvečen nedeljski izredni vrh EU in Turčije.

Kot je poudaril, imajo vsi odgovornost za zaščito zunanjih meja EU, ob tem pa je ključna koordinacija.

Tusk je tudi ponovil, da je Evropska unija pripravljena pomagati pri stabilizaciji razmer v BiH. Povabil je politike v BiH, naj nadaljujejo izvajanje reform ter izrazil trdno prepričanje, da ni alternative evropski prihodnosti BiH.

Predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović je poudaril, da v BiH v zadnjih pol leta intenzivno delajo na reformah.

Čeprav se zaveda, da v tem trenutku le redki razmišljajo o širitvi EU, je znova izrazil pričakovanje Sarajeva, da bodo do konca leta ali v začetku leta 2016 zaprosili za status države kandidatke za članstvo v EU.

“Varnostni problemi, ki so okoli nas, nas ne smejo ustaviti na evroatlantski poti,” je poudaril.

Pred prihodom v Sarajevo je Tusk obiskal Srbijo, Albanijo in Makedonijo, kjer je bila v središču pogovorov begunska kriza. Iz BiH bo danes prispel v Zagreb, kjer se bo v sredo udeležil vrha procesa Brdo Brioni. V Zagrebu se bo nocoj ločeno srečal tudi s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem in hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem.

STA


Najbolj brano