Tusk opozoril na razhajanja vzhoda in zahoda EU glede beguncev

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes opozoril na razhajanja med vzhodom in zahodom EU glede sprejemanja beguncev. Pred srečanjem z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom je Tusk govoril o razkolu med tema deloma EU, kar da zapleta prizadevanja za rešitev migrantske krize.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes opozoril 
na razhajanja med vzhodom in zahodom EU glede sprejemanja beguncev.  Foto: STA
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes opozoril na razhajanja med vzhodom in zahodom EU glede sprejemanja beguncev.  Foto: STA

BRUSELJ > “Oprostite mi to poenostavitev, a obstaja razkol med vzhodom in zahodom EU,” je v govoru pred veleposlaniki EU davi dejal Donald Tusk, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah “nekatere države razmišljajo zgolj o zaustavitvi vala migrantov, kar simbolizira sporna ograja na Madžarskem, medtem ko druge želijo več solidarnosti in zagovarjajo tako imenovane obvezne kvote” za razporeditev beguncev med 28 članic povezave.

Ključni izziv ob teh napetostih je po mnenju Tuska najti ambiciozen skupni imenovalec. Predsednik Evropskega sveta je danes dejal, da EU letos na svojih zunanjih mejah pričakuje registracijo več kot 500.000 “nepravilnih” prihodov. Kot je poudaril, bo med prišleki del resničnih prosilcev azila iz Sirije in drugod.

EU bo po njegovih besedah izpolnila svoje obveznosti v skladu s konvencijo ZN o beguncih, “a tega ne bo mogoče storiti, če bomo v procesu žrtvovali javni red”, je posvaril Tusk, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Bruslju se bo danes danes Viktor Orban sestal s Tuskom, predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem. Madžarska, kamor je samo avgusta prispelo 50.000 migrantov, je že zaprosila za osem milijonov evrov za pomoč pri soočanju z begunsko krizo.

V Bruslju to prošnjo preučujejo. V ponedeljek bo Budimpešto obiskal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, kar bo “primerna priložnost za naznanila”, so v Bruslju pred današnjimi sestanki zniževali pričakovanja.

STA


Najbolj brano