Tusk napoveduje izredni vrh o beguncih, če v ponedeljek ne bo dogovora

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes napovedal, da bo sklical izredni vrh EU še ta mesec, če notranji in pravosodni ministri prihodnji teden ne bodo dosegli dogovora glede begunske krize.

Donald Tusk Foto: STA
Donald Tusk Foto: STA

BRUSELJ > Notranji in pravosodni ministri se bodo v ponedeljek sestali na izrednem zasedanju, na katerem bodo razpravljali o predlogu Evropske komisije za prerazporeditev 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih Grčije, Madžarske in Italije z uporabo obveznih kvot za ostale članice EU.

“Brez konkretnega izraza solidarnosti in enotnosti od ministrov v ponedeljek bom sklical izredni vrh septembra o beguncih,” je preko twitterja sporočil Donald Tusk.

Dodal je še, da je v stikih s predstavniki držav v zadnjih dneh zaznal, da prihaja do sprememb v stališčih pri tistih, ki so doslej zavračali možnost uvedbe obveznih kvot za prerazporeditev beguncev. “Po stikih z državami članicami v zadnjih dneh imam danes več upanja, da smo blizu rešitvi, ki bo temeljila na konsenzu in pravi solidarnosti,” je še zapisal na twitterju.

Med takimi, ki so spremenili stališče glede obveznih kvot, je zdaj tudi Francija, toda po drugi strani se Češka, Slovaška, Poljska in tudi Madžarska še vedno upirajo načrtu Evropske komisije, ki ga je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil v sredo v Evropskem parlamentu in ki so ga evropski poslanci nato dan kasneje z veliko večino podprli.

STA


Najbolj brano