Tusk: “Grška vlada mora biti nekoliko bolj realistična”

Predsednik Evropskega sveta in vrha območja evra Donald Tusk je danes v Bruslju Grčijo posvaril, da je kockanja konec ter da so zdaj potrebne odločitve, ne pogajanja. “Grška vlada mora biti nekoliko bolj realistična,” je še pozval Tusk in ocenil, da bo sestanek evroskupine čez en teden odločilen.

Donald Tusk Foto: Wikipedia
Donald Tusk Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Precej obupan zaradi Grčije je tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki se je z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom pogovarjal ob robu vrha EU in Latinske Amerike ter “obnovil osebni odnos”, ob 14. uri pa sta se znova sestala.

“Ljudje počasi izgubljajo potrpljenje,” je dejal Juncker danes v Bruslju. Položaj Grčije je opisal s prispodobo o kravi na ledu, nemškim pregovorom o reševanju težkega problema. “Krava se kar naprej opoteka, danes jo bomo spet poskušali potisniti,” je dejal.

Cipras je povedal, da razlike z Junckerjem ostajajo. “Delamo na tem, da bi premostili glavne razlike, posebej tiste na fiskalnem in finančnem področju,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Bruslju dejal Cipras.

Mednarodni denarni sklad (IMF)je medtem sporočil, da Grčija in upniki niso dosegli napredka pri zmanjševanju razlik. “Še vedno obstajajo glavne razlike na večini ključnih področij,” je po poročanju AFP novinarjem dejal tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice in dodal, da so “še precej daleč od dogovora”.

Cipras se je v sredo ponoči srečal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, a sestanek ni prinesel preboja. Glavno sporočilo po njem je bilo, da morajo biti pogajanja bolj intenzivna.

Medtem ko poskuša evropski politični vrh v Bruslju grškega premierja prepričati k bolj realističnemu pristopu, Grki na atenskih ulicah znova protestirajo proti novim rezom, ki jih pričakujejo posojilodajalci v zameno za novo finančno injekcijo.

Grčija ima v sedanjem okviru finančne pomoči na voljo še 7,2 milijarde evrov. Sedanji program se izteče junija, tako da časa res ni več. Grški viri so v sredo v Bruslju povedali, da si želijo obstoječi program podaljšati za devet mesecev, torej do marca 2016.

A v zameno za naslednjo finančno injekcijo, ki jo potrebujejo, če se želijo izogniti bankrotu, bodo morali prepričati z ustreznimi reformami, česar jim v petih mesecih pogajanj z mednarodnimi posojilodajalci ni uspelo storiti.

Predsednik nemške centralne banke Jens Weidmann je danes opozoril, da se ne sme podcenjevati nevarnosti morebitne grške insolventnosti za stabilnost območja evra. Največ bi sicer po njegovih besedah v tem primeru izgubili Grki.

STA


Najbolj brano