Turško tožilstvo: Za napad v Ankari odgovorna IS

Turško tožilstvo je danes potrdilo, da je za samomorilska napada na mirovnem shodu v Ankari, v katerem je bilo 10. oktobra ubitih več kot sto ljudi, odgovorna džihadistična skupina Islamska država, ki je želela preprečiti nedeljske parlamentarne volitve v Turčiji.

Turško tožilstvo je danes ocenilo, da je bil namen napada v 
Ankarai tudi povzročiti kaos v Turčiji, da bi ljudje zanj okrivili 
vlado, PKK pa privedli do vojaških akcij proti državi. Foto: Tino Mamić
Turško tožilstvo je danes ocenilo, da je bil namen napada v Ankarai tudi povzročiti kaos v Turčiji, da bi ljudje zanj okrivili vlado, PKK pa privedli do vojaških akcij proti državi. Foto: Tino Mamić

ANKARA > Dva tedna po najbolj smrtonosnem napadu v sodobni zgodovini Turčije so iz urada generalnega državnega tožilca v Ankari, ki je pristojen za preiskavo, danes sporočili, da imajo “trdne dokaze, da je turška džihadistična celica v provinci Gaziantep blizu Sirije napad izvedla na direkten ukaz s sedeža IS v Siriji”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dva dni po napadu je turški premier Ahmet Davutoglu IS označil za glavnega osumljenca za napad, vendar ni izključil možnosti, da bi lahko bili zanj odgovorni kurdski uporniki ali skrajna levica.

Tožilstvo je danes dodalo, da je turška celica dobila ukaz IS “za napade na vse tarče Kurdske delavske stranke (PKK) in nasprotnikov IS v Turčiji” s ciljem, da bi preložili za 1. november predvidene parlamentarne volitve.

Po navedbah tožilstva je ta celica odgovorna tudi za druge napade po državi na kurdske skupine in njihove zaveznice, vključno z julijskim napadom na volilni shod prokurdske stranke HDP v Surucu na meji s Sirijo, v katerem je bilo ubitih 34 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PKK in kurdske milice v Siriji, ki so blizu PKK, sicer tvorijo jedro borcev, ki se na kopnem borijo proti IS v Siriji in Iraku.

Samomorilska napadalca sta se 10. oktobra razstrelila med ljudmi na mirovnem shodu v Ankari, ki so ga pripravili prokurdski aktivisti in levičarji. Umrli sta 102 osebi.

Tožilstvo je danes ocenilo, da je bil namen napada tudi povzročiti kaos v Turčiji, da bi ljudje zanj okrivili vlado, PKK pa privedli do vojaških akcij proti državi.

Nekateri v Turčiji so za napad okrivili vlado, drugi pa obtoževali, ker shoda ni zadostno zaščitila, a je PKK po napadu sporočil, da ustavlja vojaške operacije proti turškim silam, ki jih je po dveletni prekinitvi ognja znova sprožila po omenjenem napadu v Surucu.

STA


Najbolj brano