Turški premier zatrjuje, da ne bo maščevanja

Turški premier Binali Yildirim je danes zatrdil, da po spodletelem poskusu državnega udara prejšnji petek v državi ne bo maščevanja. V priporu je še vedno 26 generalov, osumljenih sodelovanja v puču. Po poskusu udara so turške oblasti priprle 6038 vojakov, 755 sodnikov in 100 policistov.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da mora  
odločitev o smrtni kazni sprejeti parlament, sam pa bi jo 
podprl. Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da mora odločitev o smrtni kazni sprejeti parlament, sam pa bi jo podprl. Foto: STA

ANKARA > “Nihče ne sme imeti občutka maščevanja. To je v pravni državi nesprejemljivo,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Binali Yildirim. Dodal je, da pa seveda bodo kaznovali tiste, ki so kršili zakon.

Med priprtimi generali je tudi poveljnik letalstva Akin Öztürk, ki naj bi bil po pisanju medijev eden od organizatorjev puča. Sam je to zanikal.

Generale so že zaslišali in bodo zdaj v zaporu čakali na sojenje. Kdaj se bo začelo, ni znano. Obtoženi so poskusa odprave ustavnega reda, vodenja oborožene skupine in poskusa umora predsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Turčiji je bila leta 2004 odpravljena smrtna kazen, a po poskusu udara razmišljajo o njeni ponovni uvedbi. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da mora odločitev o tem sprejeti parlament, sam pa bi jo podprl.

Podporo smrtni kazni je danes izrekla skrajno desna opozicijska stranka MHP. Z glasovi njenih poslancev bi imela vladajoča stranka AKP v parlamentu dovolj glasov za razpis referenduma o smrtni kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za ponovno uvedbo smrtne kazni bi bila dovolj navadna večina volilcev na referendumu.

Med priprtimi po poskusu udara sta tudi turška pilota, ki sta novembra lani ob sirski meji sestrelila ruskega lovca. Zaradi incidenta so bili rusko-turški odnosi nekaj mesecev zelo napeti, šele pred kratkim se je Erdogan Moskvi za sestrelitev opravičil.

Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin, ki sta se v nedeljo slišala po telefonu, naj bi se srečala prvi teden avgusta.

Iz Turčije poročajo, da so po državi tudi v ponedeljek zvečer potekala zborovanja v podporo predsedniku Erdoganu. Ta je že med poskusom udara ljudi pozval, naj gredo na ulice in trge.

STA


Najbolj brano