Turške in kurdske sile z dogovorom o ustavitvi spopadov na severu Sirije

Turške in kurdske sile na severu Sirije so dosegle ohlapen dogovor o ustavitvi spopadov, je danes sporočil predstavnik ameriške vojske.

Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein
Fotografija je simbolična. Foto: Conny Klein

WASHINGTON > “V zadnjih urah smo dobili zagotovilo, da se bodo vse vpletene strani prenehale streljati med seboj in se osredotočile na grožnjo Islamske države,” je sporočil tiskovni predstavnik centralnega poveljstva ameriške vojske polkovnik John Thomas.

“Gre za ohlapen dogovor za vsaj nekaj prihodnjih dni in upamo, da se bo utrdil,” je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Turška vojska in Sirske demokratične sile, ki jih v glavnem sestavljajo kurdski borci iz YPG, so vzpostavile stik z ZDA in druga z drugo s ciljem omejiti sovražnosti, je še povedal predstavnik ameriške vojske.

ZDA poskušajo preprečiti zaostritev spopadov med turško vojsko, ki je minuli teden sprožila vojaško operacijo na severu Sirije, in borci YPG. Američani sicer podpirajo obe strani.

ZDA se v boju proti džihadistom Islamske države močno zanašajo na Sirske demokratične sile, ki so jih urile in opremile.

STA


Najbolj brano