Turška policija vdrla na sedež medijske skupine

Turška policija je le nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami s solzivcem in vodnim topom vdrla na sedež medijske skupine, kritične do vlade, v Istanbulu.

Policija je racijo izvedla po sporni odločitvi sodišča, ki je 
odredilo zaseg premoženja skupine Koza-Ipek, povezane z 
vplivnim klerikom Fethullahom Gülenom, ki živi v izgnanstvu 
v ZDA in velja za največjega nasprotnika turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana (na fotografiji). Foto: STA
Policija je racijo izvedla po sporni odločitvi sodišča, ki je odredilo zaseg premoženja skupine Koza-Ipek, povezane z vplivnim klerikom Fethullahom Gülenom, ki živi v izgnanstvu v ZDA in velja za največjega nasprotnika turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana (na fotografiji). Foto: STA

ISTANBUL > Policija je racijo izvedla po sporni odločitvi sodišča, ki je odredilo zaseg premoženja skupine Koza-Ipek, povezane z vplivnim klerikom Fethullahom Gülenom, ki živi v izgnanstvu v ZDA in velja za največjega nasprotnika turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Policijsko akcijo, med katero so policisti v zgradbo vdrli s pomočjo motorne žage, sta v živo prenašali televiziji iz medijske skupine, Bugun in Kanalturk.

Pred zgradbo so izbruhnili nemiri, zato je policija proti protestnikom, med katerimi so bili tudi poslanci opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP), posredovala s solzivcem in gumijevkami. Več oseb je bilo aretiranih.

Na televizijskih posnetkih je videti poslanca CHP Mahmuta Tanala in Tarika Torosa, kako se pogajata s policijski načelniki, ki so poskušali prekiniti prenos v živo. “Dragi gledalci, ne bodite presenečeni, če boste v naslednjih minutah videli policiste v našem studiu,” je dejal Toros.

Sodišče v Ankari je v ponedeljek imenovalo odbor, ki bo upravljal skupino Koza-Ipek, in zaseglo njenih 21 podjetij. Odločitev, ki je bila očitno uperjena proti Gülenovim privržencem, je sprožila proteste tako v Ankari kot v Istanbulu.

STA


Najbolj brano