Turška policija s solzivcem proti paradi ponosa

Turška policija je danes v Istanbulu uporabila solzivec in vodne topove, da bi preprečila načrtovano parado ponosa. Več tisoč udeležencev sicer vsakoletne prireditve se tako ni moglo zbrati na trgu Taksim. Policija je ukrep utemeljila s pojasnilom, da tamkajšnji guverner ni odobril shoda.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

ISTANBUL > Na napovedanem shodu istospolno usmerjenih in njihovih zagovornikov so pričakovali več deset tisoč ljudi. V prejšnjih letih je ta pohod z mavričnimi zastavami minil brez incidentov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizatorji dogodka so prek družbenega omrežja facebook sporočili, da je guverner Vasip Sahin prepovedal parado ponosa brez predhodnega opozorila. Kot razlog za prepoved naj bi navedel dejstvo, da dogodek poteka v času muslimanskega svetega meseca ramazana. A po poročanju dpa je bilo tudi v preteklosti tako, pa oblasti dogodka niso prepovedale.

Policisti so mirne protestnike pregnali v nakupovalno ulico Istiklal Caddesi, kjer so se ti zatekli v trgovine, te pa so naglo začele zapirati vrata.

Turčija je ena redkih držav v regiji, kjer homoseksualnost ni prepovedana. A del večinoma muslimanskega prebivalstva je zelo konservativno usmerjen.

STA


Najbolj brano