Turška policija pridržala 400 domnevnih članov IS

Turška policija je danes po vsej državi pridržala okrog 400 ljudi, ki so osumljeni članstva v skrajni skupini Islamska država (IS). Samo v Ankari so jih prijeli okrog 60. Večina pridržanih je tujih državljanov, veliko je tudi takih, ki so osumljeni načrtovanja napadov, poročajo turški mediji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

 Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan  Foto: STA

ANKARA, DAMASK > Turški tiskovni agenciji Dogan in Anadolu navajata, da so 150 ljudi pridržali v Sanliurfi, 60 v Ankari in več deset v provincah od Burse do Bingola. v Ankari so osumljence prijeli v več racijah v okrožjih Sincan, Cubuk, Yenimahalle in Mamak.

Do policijskih akcij je prišlo mesec dni po napadu na istanbulski nočni klub, v katerem je umrlo 39 ljudi, večinoma tujcev. Odgovornost za napad je prevzela IS. Policija je 16. januarja pridržala osumljenca za napad Abdulgadirja Mašaripova, državljana Uzbekistana, ki je po dvotedenskem begu priznal napad.

Turški dnevnik Hurriyet je poročal, da je IS na novoletni večer načrtovala še en napad, in sicer v Ankari, vendar si je premislila po številnih aretacijah turških oblasti.

Borci IS so medtem danes iz rok sirskih upornikov, ki jih podpirajo turške sile, znova zavzeli eno ključnih mest na severu Sirije, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Gre za mesto Bazaah, IS pa ga je zavzela po protinapadu, v katerem so izvedli tudi samomorilske napade. V operaciji je umrlo še neznano število opozicijskih borcev, pravi omenjeni observatorij.

Uporniki, ki jih podpira Turčija, pa so v soboto zasedli mesto Bazaah. Mesto je strateško pomembno, ker od tu vodi pot v al-Bab, ki je eno ključnih mest IS na severu Sirije.

STA


Najbolj brano