Turška policija nad kritične akademike

Turška policija je v petek pridržala najmanj 18 akademikov, ki so podpisali peticijo, v kateri obsojajo ravnanje turške vojske zoper kurdske upornike na jugovzhodu države. Evropska unija je dejanje obsodila kot "izjemno zaskrbljujoče".

 Foto: Tino Mamić
Foto: Tino Mamić

ANKARA > Policisti so najprej pridržali 15 profesorjev in drugih zaposlenih na Univerzi v Kocaeliju nedaleč od Istanbula, pozneje pa še tri akademike z Univerze v Uludagu v bližini Burse. Po zaslišanju so jih izpustili na prostost.

Do aretacij je prišlo dan potem, ko je turško tožilstvo sprožilo obsežno preiskavo zaradi suma "teroristične propagande" in "spodbujanja sovraštva" pri več kot 1200 akademikih z 90 turških univerz, ki so podpisali peticijo z naslovom: "Ne bomo sodelovali v tem zločinu". V peticiji so pozvali Ankaro, naj ustavi "namerne pokole in deportacije kurdskih in drugih prebivalcev regije".

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek podpisnike peticije obtožil, da podpirajo kurdske upornike in tako "sodelujejo" pri zločinih Kurdske delavske stranke (PKK).

Na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije se od sredine lanskega leta, ko je propadel mirovni proces med Ankaro in Kurdi, krepi nasilje. V spopadih med kurdskimi uporniki in turško vojsko je v zadnjih mesecih umrlo več sto ljudi. Na nekaterih območjih so oblasti uvedle policijsko uro, kritiki pa izpostavljajo, da turške oblasti v operacijah uporabljajo prekomerno silo.

"Ukrepi zoper turške akademike, ki so podpisali izjavo v zvezi z dogodki na jugovzhodu Turčije, so izjemno zaskrbljujoči. Akademiki sicer niso več pridržani, a postopki zoper njih še vedno tečejo," je danes sporočila tiskovna predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančič. Izpostavila je pomen spoštovanja svobode govora in drugih evropskih standardov ter Turčijo pozvala, naj jih spoštuje.

Kritične so tudi ZDA. "V demokratičnih družbah je nujno, da imajo državljani priložnost izraziti svoje poglede, tudi tiste sporne in nepriljubljene," je dejal ameriški veleposlanik v Ankari John Bass. "Izražanje zaskrbljenosti nad nasiljem ni enako podpiranju terorizma. Kritiziranje vlade ni enako izdajstvu," je dodal.

Omenjeno peticijo so podpisali tudi nekateri tujci, med njimi ameriški jezikoslovec Noam Chomsky in slovenski filozof Slavoj ŽižeK.

STA


Najbolj brano