Türk v četrtem krogu malce popravil zadnji rezultat

Slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja ZN Danilo Türk se je v četrtem krogu neformalnega glasovanja v Varnostnem svetu ZN danes uvrstil na šesto mesto s sedmimi glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Na prvo mesto se je ponovno uvrstil Portugalec Antonio Guterres.

Slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja ZN 
Danilo Türk se je v četrtem krogu neformalnega glasovanja v 
Varnostnem svetu ZN danes uvrstil na šesto mesto s sedmimi 
glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Foto: Tamino Petelinsek/Sta
Slovenski kandidat za novega generalnega sekretarja ZN Danilo Türk se je v četrtem krogu neformalnega glasovanja v Varnostnem svetu ZN danes uvrstil na šesto mesto s sedmimi glasovi podpore, šestimi negativnimi in dvema nevtralnima. Foto: Tamino Petelinsek/Sta

NEW YORK > Države članice Varnostnega sveta tudi tokrat pri imenu kandidata nakazale, ali kandidaturo vzpodbujajo, odsvetujejo ali nimajo mnenja. Ker je bila anketa anonimna, ponovno ni jasno, ali je glas proti kandidatu prišel od stalne članice s pravico veta.

Guterres je tokrat dobil 12 glasov vzpodbude, dva glasova proti in enega nevtralnega. V prejšnjem tretjem krogu je dobil enajst glasov vzpodbude, tri negativne in enega nevtralnega.

Tako kot v tretjem krogu se je tudi v četrtem krogu na drugo mesto uvrstil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, ki je od tretjega kroga izboljšal rezultat z desetimi glasovi podpore, štirimi proti in enim nevtralnim, kar pomeni, da je en negativni glas spremenil v pozitivnega.

Srb Vuk Jeremić je ostal na tretjem mestu z devetimi glasovi podpore, štirimi negativnimi in dvema nevtralnima. Od tretjega kroga je rezultat izboljšal za dva pozitivna glasova, ki sta prišla namesto po enega negativnega in enega nevtralnega.

Položaj si je izboljšal tudi Makedonec Srgjan Kerim, ki se je s šestega povzpel na četrto mesto z osmimi pozitivnimi in sedmimi negativnimi glasovi. Dva nevtralna sta se od tretjega kroga spremenila v dva pozitivna glasova.

Kljub velikim razpravam, da je napočil čas za žensko na čelu ZN, se je Bolgarka Irina Bokova uvrstila šele na peto mesto s sedmimi glasovi podpore, petimi negativnimi in tremi nevtralnimi. Od tretjega kroga je nazadovala s četrtega na peto mesto, čeprav je dosegla enak rezultat po glasovih.

Türk je bil v prvem krogu drugi, v tretjem je nazadoval na osmo mesto, sedaj pa se je povzpel za dve in se uvrstil na šesto mesto za Bokovo. Dva nevtralna glasova iz tretjega kroga sta se preselila k skupaj sedmim pozitivnim, še vedno pa mu kandidaturo odsvetuje šest držav.

Za Türkom so se do desetega mesta uvrstile preostale štiri kandidatke. Argentinka Susana Malcorra s sedmimi pozitivnimi, sedmimi negativnimi in enim pozitivnim glasom, Novozelandka Helen Clark (6-7-1), Kostaričanka Christiana Figueres (5-10-0) in Moldavka Natalia Gherman (3-11-1)

Glede na izid glasovanja v četrtem krogu še vedno ni nič odločenega, ker ni znano, ali je proti Guterresu katera od petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija). Podobno velja tudi za njegove protikandidate. Britanski veleposlanik pri ZN Matthew Rycroft je sicer menil, da bi moral biti absolutni minimum podpore za kandidata devet glasov podpore brez veta.

Naslednja podobno anonimna anketa bo predvidoma 26. septembra na koncu splošne razprave svetovnih voditeljev, prvi teden v oktobru pa se bodo glasovnice pobarvale in takrat se bo krog kandidatov začel bolj ožiti.

Varnostni svet ZN naj bi predvidoma oktobra izbral kandidata, ki bo 1. januarja 2017 nasledil Bana Ki Moona in ime posredoval v potrditev 193-članski Generalni skupščini ZN.

STA


Najbolj brano