Turizem na Kubi cveti

Kuba še naprej beleži trend velike rasti turizma. Januarja je sklenila s 16-odstotno medletno rastjo prihodov turistov. Napredek gre v luči intenzivnega procesa normalizacije odnosov z ZDA pričakovati tudi v prihodnje.

 Turizem je drugi najpomembnejši vir dohodkov Kubancev.  Foto: Wikipedia
Turizem je drugi najpomembnejši vir dohodkov Kubancev.  Foto: Wikipedia

HAVANA > Kubanski statistični urad je ta teden sporočil, da je Kubo januarja obiskalo 371.160 turistov. Skoraj polovico jih je bilo Kanadčanov. Njihovo število se je na letni ravni povzpelo za 15,5 odstotka.

Okrepilo se je tudi število ameriških turistov, čeprav jih mnogo na Kubo še ne more. Januarja jih je otoško državo obiskalo 75.435, potem ko jih je pred letom dni 66.195.

Veliko turistov je bilo tudi iz Nemčije, Velike Britanije, Francije in Italije, so navedli kubanski statistiki. Turizem je drugi najpomembnejši vir dohodkov Kubancev. Kubo je lani obiskalo tri milijone tujcev.

ZDA in Kuba sta sredi decembra lani sprožili intenzivni proces normalizacije odnosov. Državi sta izmenjali nekatere zapornike, ameriški predsednik Barack Obama pa je napovedal začetek novega poglavja v odnosih s Kubo.

ZDA so doslej že nekoliko omilile sankcije proti Kubi in dovolile uporabo ameriških kreditnih kartic na Kubi, omilile prepoved uvoza blaga iz Kube in potovanj. Američani, ki bodo obiskali Kubo, lahko po novem prinesejo domov tudi cigare in rum v vrednosti do 100 dolarjev.

STA


Najbolj brano