Turistične kmetije skupaj na Barkolani

Slovenske turistične kmetije niso le v Sloveniji, ampak tudi v vseh štirih državah, ki mejijo na našo državo. Prihodnji teden, od 7. do 10. oktobra, jih lahko skupaj z Združenjem turističnih kmetij Slovenije najdete na Barkolani v Trstu.

Barkolano  v nekaj dneh obišče   približno 300.000 ljudi. Foto: Leo Caharija
Barkolano v nekaj dneh obišče približno 300.000 ljudi. Foto: Leo Caharija

TOMAJ, TRST > “Letos se skupaj predstavljamo že drugič. Tam se gibljejo naši potencialni gosti, saj obiskovalci Barkolane radi zaidejo na turistične kmetije,” je o razlogih za skupno udeležbo na tržnici ene največjih regat na svetu povedal Vladimir Čeligoj, sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Ministrstvo bdi nad organizacijo Agraslomak, ki že od leta 2013 združuje slovenske turistične kmetije iz sosednjih držav. Vanjo so vključene: Slovenska kmečka zveza Trst iz Italije, Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov iz Avstrije, Razvojna agencija Slovenska krajina iz Madžarske ter Kmečka izobraževalna skupnost Gorski kotar, ki ima svoj sedež na Hrvaškem. Med seboj si izmenjujejo izkušnje, saj ima vsaka država svoje posebnosti in primere dobrih praks, ter skrbijo za skupno promocijo.

Na Barkolani se bo predstavilo približno deset turističnih kmetij iz Slovenije in še 15 slovenskih kmetij iz štirih sosednjih držav, je pojasnil Erik Masten iz Slovenske kmečke zveze Trst. “Kot posebnost pa se predstavljajo tudi turistične kmetije italijanske narodnostne manjšine v Sloveniji,” je zadovoljen. Predstavitev na Barkolani je pomembna, saj prireditev v nekaj dneh obišče in si ogleda približno 300.000 ljudi.

V imenu Kmečke izobraževalne skupnosti Gorski kotar, ki je najmanjše združenje v organizaciji Agraslomak - sestavljajo jo le štiri kmečke strukture, je spregovoril Zoran Ožbolt: “Za nas je zelo velika čast, da se skupaj predstavljamo. Oddaljeni smo eno uro od Trsta, eno uro od Reke in eno od Ljubljane, zato smo gotovo zanimiva destinacija.” Povezovanje zamejskih turističnih kmetij iz različnih držav ocenjuje kot zelo pozitivno.

Franc Jelušič iz Turistične kmetije Pri Filetu iz vasi Slope, ki je tudi član upravnega odbora Združenja turističnih kmetij Slovenija, meni, da je udeležba na taki regati izjemno pomembna. “Za celotno Slovenijo ima to velik pomen, ne le za Primorsko. Lansko leto je bilo zelo pestro, saj nam je celo zmanjkalo letakov. No, letos te napake ne bomo ponovili,” je povedal Jelušič, ki se bo Barkolane tudi letos gotovo udeležil.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano