Turčiji zaradi krize z Rusijo grozijo milijardne izgube

Napetosti z Rusijo bi lahko turško gospodarstvo v najslabšem primeru, če bi prišlo do ničelnih odnosov med državama, stale devet milijard dolarjev, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izjavil namestnik turškega premierja Mehmet Simsek.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: STA
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: STA

ISTANBUL > Moskva je po turški sestrelitvi ruskega lovca na meji s Sirijo 24. novembra uvedla niz gospodarskih sankcij proti Ankari, med državama pa je nastala največja kriza po hladni vojni.

“V najslabšem primeru, to je ničelnim odnosom z Rusijo, govorimo o izgubi devetih milijard dolarjev (8,3 milijarde evrov),” je za turško televizijo NTV povedal za gospodarstvo pristojni namestnik premierja. Trenutne napetosti bodo po ocenah Mehmeta Simseka verjetno odnesle od 0,3 do 0,4 odstotka turškega BDP.

Ruske sankcije proti Ankari vključujejo uvoz nekaterih turških prehrambenih izdelkov in ustavitev prodaje počitniških paketov, kar je zadalo velik udarec turškemu turizmu.

Po besedah Simseka se je zaradi krize občutno zmanjšalo število ruskih turistov v Turčiji in gradbenih pogodb z ruskimi podjetji. “Ruskih turistov je 603.000 manj,” je razkril.

Poudaril je, da je Turčija v Rusiji vedno videla pomembnega partnerja in da nima nobenega namena zaostrovati napetosti. Dodal pa je, da bo Ankara sprejela različne ukrepe, če bo Rusija ohranjala to držo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto napovedal, da Turčija išče alternative ruski energiji, in obljubil, da se pod ruskimi sankcijami ne bo sesula.

Energetsko podhranjena Turčija se za 55 odstotkov svojega zemeljskega plina in 30 odstotkov nafte zanaša na Rusijo. A Erdogan je v poudaril, da je moč najti druge dobavitelje, pri čemer je imel v mislih Katar in Azerbajdžan.

STA


Najbolj brano