Turčija zaradi fotografij napada na tožilca blokirala splet

Turčija je blokirala dostop do spletnih družbenih omrežij Twitter, Facebook in Youtube, poročajo tuje tiskovne agencije. Za ta ukrep se je odločila, ker so na njih zaokrožile fotografije nedavnega napada na sodišču v Istanbulu, v katerem sta pripadnika skrajno leve skupine zajela in ubila tožilca.

 Foto: STA
Foto: STA

ISTANBUL > Turško tožilstvo je spletne operaterje v državi pozvalo, naj preprečijo dostop do omenjenih omrežij, saj si je tam mogoče ogledati fotografije omenjenega napada, poroča turški časnik Hurriyet.

Podobne začasne blokade določenih spletnih mest v Turčiji sicer niso nenavadne, a tako obsežnega embarga, kot je današnji, naj še ne bi bilo. Poleg omenjenih spletnih gigantov - Facebooka, Twitterja in Youtuba - je blokiranih še več kot 160 drugih spletnih mest.

Vzrok so fotografije krvavega dogajanja na sodišču v Istanbulu pred tednom dni, v katerem sta člana Marksistične revolucionarne ljudske stranke (DHKP-C) za talca zajela tožilca. V posredovanju varnostnih sil so bili ubiti vsi trije.

DHKP-C je v minulih mesecih izvedla že več napadov. Z njimi se maščuje za smrt najstnika Berkina Elvana, ki je umrl marca lani po 269 dneh v komi, v kateri je bil zaradi poškodb, ki jih je dobil med policijskim posredovanjem proti protivladnim protestnikom. Po smrti je Elvan postal ikona skrajnih levičarjev.

Tožilec Mehmet Selim Kiraz, ki je bil ubit v torkovi drami na sodišču, je preiskoval njegov primer

STA


Najbolj brano