Turčija zapira mejne prehode s Sirijo

Turčija je po valu Kurdov, ki so minule dni pobegnili pred sunitskimi skrajneži v Siriji, v nedeljo zaprla večino mejnih prehodov na območju. Odprta ostajata le dva, turško notranje ministrstvo pa bo v prihodnje beležilo vse vstope v državo. Kurdska delavska stranka (PKK) je danes pozvala turške Kurde k boju proti skrajnežem Islamske države.

ZN so  potrdili navedbe, da je mejo med Turčijo in Sirijo od petka prestopilo več kot 100.000 sirskih Kurdov  Foto: Tino Mamić
ZN so potrdili navedbe, da je mejo med Turčijo in Sirijo od petka prestopilo več kot 100.000 sirskih Kurdov  Foto: Tino Mamić

ANKARA > Turške oblasti so v nedeljo zaprle tudi prehod, ki naj bi ga uporabljali kurdski borci, ki v Siriji sodelujejo v boju proti skupini Islamska država (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija je v petek za begunce odprla 30 kilometrov meje s Sirijo, a je mejo v nedeljo zaprla. Po navedbah britanskega BBC sta danes odprta le dva od skupno devetih mejnih prehodov na območju.

ZN so danes potrdili navedbe, da je mejo med Turčijo in Sirijo od petka prestopilo več kot 100.000 sirskih Kurdov na begu pred sunitskimi skrajneži iz IS, ki so v minulih dneh osvojili več kurdskih vasi na severu Sirije in se približali kurdskemu mestu Kobane, znanemu tudi pod imenom Ain Al Arab.

Po navedbah tiskovne predstavnice agencije ZN za begunce (UNHCR) Melisse Fleming je ta podatek potrdila tudi turška vlada, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Večina beguncev naj bi bila iz Kobana, tretjega največjega kurdskega mesta v Siriji, okoli katerega IS stiska obroč.

Turčija je po lastnih navedbah od začetka upora proti režimu Bašarja al Asada pred tremi leti sprejela že več kot 850.000 beguncev iz Sirije.

PKK, ki v Turčiji in pretežnem delu mednarodne skupnosti velja za teroristično organizacijo, pa je danes pozvala Kurde v Turčiji, naj se borijo proti džihadistom IS v Siriji in med drugim obranijo Kobane.

“Napočil je dan slave in časti. V odporu ni več omejitev,” je po navedbah Kurdom naklonjene agencije Firat v sporočilu zapisala PKK in pozvala k mobilizaciji kurdskih borcev. Eden od vodij PKK Dursun Kalkan je vse Kurde pozval, naj združijo sile v boju proti skrajnežem, Turčiji pa očital sodelovanje z IS.

STA


Najbolj brano