Turčija obtožuje EU poniževanja

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v pogovoru za nemški časnik Bild danes Evropsko unijo obtožil, da ponižuje Ankaro, in ponovil zahtevo turške vlade po odpravi vizumov za turške državljane za vstop v države EU v zameno za spoštovanje dogovora o beguncih.

 Turška vlada zahteva odpravo vizumov za turške državljane 
za vstop v države EU, v nasprotnem primeru naj bi dovolila 
več sto tisoč beguncem in migrantom, da z njenih obal 
dosežejo grške otoke.   Foto: Ana Cukijati
Turška vlada zahteva odpravo vizumov za turške državljane za vstop v države EU, v nasprotnem primeru naj bi dovolila več sto tisoč beguncem in migrantom, da z njenih obal dosežejo grške otoke.  Foto: Ana Cukijati

BERLIN > Mevlut Cavusoglu je za časnik dejal, da so turški državljani po neuspelem vojaškem udaru 15. julija travmatizirani. Namesto da bi Turčiji pomagale, pa jo države članice EU ponižujejo, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Turška policija je danes v Istanbulu vdrla v tri glavna sodišča, kjer iščejo več kot 170 osumljencev za sodelovanje v neuspelem poskusu vojaškega udara pred mesecem dni. Naloge za aretacijo imajo za tožilce in drugo osebje na sodiščih, osumljeni pa so povezav s klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga Ankara obtožuje za udar.

Cavusoglu je dejal, da si Turčija zelo prizadeva izpolniti pogoje za članstvo v uniji, v zameno pa je od unije dobila “samo grožnje, žalitve in popolno blokado”.

Znova je ponovil zahtevo za odpravo vizumov v zameno za uresničitev marčevskega dogovora za zajezitev migrantskega toka v Evropo.

“Jasno je, ali bomo vse dogovore uresničili skupaj ali pa jih bomo vsi dali na stran,” je odgovoril na vprašanje Bilda, ali bi Turčija dovolila več sto tisoč beguncem in migrantom, da z njenih obal dosežejo grške otoke.

Cavusoglu je pred časom že opozarjal, da Turčija pričakuje odpravo vizumov za vstop v EU do oktobra, v nasprotnem primeru pa bo preklicala dogovor z EU o upravljanju migracij. Prvotno je bilo predvideno, da bo EU vizume za turške državljane odpravila že julija letos, a se je proces zavlekel, ker Turčija še ni izpolnila vseh 72 meril.

Cavusoglu je v pogovoru še dejal, da Turčija ne namerava izstopiti iz Nata, da pa pri nabavi orožja in obveščevalni dejavnosti išče sodelovanje z državami, ki niso članice zavezništva.

“O izstopu Turčije iz Nata govorijo v protiturških krogih, mi ne. Smo ena največjih podpornic Nata,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. “Jasno pa je, da moramo sodelovati z drugimi partnerji pri nabavi in prodaji orožja. Nekatere članice Nata nam ne želijo prodati letalskih obrambnih sistemov in z nami sodelovati pri izmenjavi informacij,” je pojasnil.

Minuli teden sta se turški in ruski predsednik Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin sestala v Rusiji na pogovorih o obnovi odnosov med državama, potem ko so se poslabšali po turški sestrelitvi ruskega bojnega letala na meji s Sirijo novembra lani.

STA


Najbolj brano