Turčija ne želi gostiti “nehumanih” centrov za migrante

Turški premier Ahmet Davutoglu je danes zavrnil možnost, da bi na ozemlju njegove države vzpostavili centre za procesiranje na tisoče migrantov, večinoma beguncev iz Sirije, ki želijo iz Turčije naprej v države Evropske unije. Namesto tega bi lahko po njegovem tovrstne centre postavili na tako imenovanih varnih območjih v sami Siriji.

Turški premier Ahmet Davutoglu  se je znova zavzel, da bi bilo 
treba vzpostaviti tako imenovana  varna območja na ozemlju 
Sirije. Foto: Wikipedia
Turški premier Ahmet Davutoglu se je znova zavzel, da bi bilo treba vzpostaviti tako imenovana varna območja na ozemlju Sirije. Foto: Wikipedia

ANKARA > V luči begunske krize se v EU krepijo pozivi, da je treba beguncem omogočiti, da bodo lahko prošnje za azil v EU vlagali že v državah, iz katerih se sedaj nezakonito odpravljajo na pot v “obljubljeno” Evropo. Večinoma gre za sosede Sirije, kot so Turčija, Libanon in Jordanija.

Voditelji EU so se na vrhu minuli teden med drugim strinjali, da bodo povečali pomoč, ki jo namenjajo tem državam. Poleg tega so se zavezali, da bodo okrepili nadzor nad zunanjimi mejami unije in pomagali državam članicam na teh mejah. V Italiji in Grčiji naj bi tako odprli posebna središča za sprejem in registracijo beguncev, tako imenovane hotspots.

Ahmet Davutoglu pa je danes ocenil, da so tovrstni centri nesprejemljivi in nehumani in zavrnil možnost, da bi jih gostila tudi Turčija. Obenem se je znova zavzel, da bi bilo treba vzpostaviti tako imenovana varna območja na ozemlju Sirije.

Če bi pas ozemlja med sirskima obmejnima mestoma Azaz in Džarablus “očistili skrajnežev Islamske države”, bi lahko tam po njegovih besedah vzpostavili tri mesta, ki bi gostila vsako po 100.000 ljudi. Evropa bi prevzela finančne stroške tega podviga, mi pa bi ga zgradili, je predlagal.

Kot je še dejal, sta se z nemško kanclerko Angelo Merkel na srečanju v New Yorku ta konec tedna dogovorila, da se bosta Nemčija in Turčija skupaj spopadli z begunsko krizo. “Najprej bomo oblikovali dvostranski mehanizem in kasneje bomo morda, če bo to potrebno, vključili še Grčijo,” je povedal, kaj več pa po poročanju AFP ni pojasnil.

STA


Najbolj brano