Turčija iz Sirije evakuirala vojake, ki tam stražijo grobnico

Turška vojska je ponoči vdrla čez mejo na sever Sirije in evakuirala nekaj deset svojih stražarjev, ki tam stražijo mavzolej Sulejmana Šaha, starega očeta ustanovitelja Otomanskega cesarstva Osmana I. Velik konvoj s skoraj 600 vojaki in tudi tanki je v Turčijo pripeljal tako vojake kot tudi posmrtne ostanke Sulejmana Šaha.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan Foto: Wikipedia

ANKARA, DAMASK> Majhna eksklava na severu Sirije, ki jo Turčija šteje za svoje ozemlje, se nahaja na območju, kjer potekajo siloviti spopadi med Kurdi in džihadisti Islamske države (IS).

Turški premier Ahmet Davutoglu je na spletnem družbenem omrežju twitter prvi potrdil in pohvalil “izredno uspešno” operacijo. Iz turške vojske so sicer sporočili, da je bil v posredovanju ubit en vojak, a je do smrtnega slučaja prišlo v “začetnih fazah” operacije. Spopadov tekom operacije ni bilo, so zatrdili.

Davutoglu je prek twitterja sporočil še, da so turške sile prevzele nadzor nad novim območjem znotraj Sirije blizu turške meje, kamor bodo v nekaj dneh preselili ostanke Sulejmana Šaha. Turška televizija je tudi že predvajala posnetke turških vojakov, ki so ponoči na novi lokaciji zasadili turško zastavo.

Vojski je čestital tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je potrdil, da bodo grob preselili v okrožje Ešme v Siriji, le 200 metrov od turške meje. “Naša zastava bo naprej vihrala na novem mestu in ohranjala spomin na naše prednike,” je dejal.

Ešme se nahaja v bližini mesta Kobane, ki ga po dolgi bitki z IS sedaj obvladujejo kurdski borci.

V operaciji je po navedbah AFP sodelovalo skoraj 600 pripadnikov posebnih enot turške vojske. Grobnica, ki naj bi jo stražilo kakih 40 turških vojakov, se nahaja približno 30 kilometrov od meje na območju, ki so ga zavzeli pripadniki IS.

Odziv Damaska na turško akcijo je bil pričakovan. Sirsko zunanje ministrstvo, ki ga navaja državna tiskovna agencija Sana, ga je označilo kot “flagrantno agresijo”. Kot je ocenilo, Turčija “ni zadovoljna zgolj s tem, da nudi svojim marionetam Daešu, Fronti al Nusra in drugim terorističnim skupinam podporo vseh vrst”, ampak je zdaj še očitno napadla sirsko ozemlje.

Kot Daeš sirski režim poimenuje džihadistično Islamsko državo, medtem ko je Fronta al Nusra povezana s teroristično mrežo Al Kaida.

Kot so sicer pojasnili na ministrstvu, je Ankara sirski konzulat v Istanbulu resda v naprej seznanila z operacijo, a zgolj seznanila, medtem ko na privoljenje Damaska ni čakala.

Tudi glavna opozicijska skupina v Siriji, Sirska nacionalna koalicija, je potrdila, da jo je turška vlada z operacijo vnaprej seznanila, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano