Tuji vojaki v Nemčiji po vojni zaplodili 400.000 otrok

Nemški zgodovinarji v novi knjigi ocenjujejo, da so vojaki štirih zavezniških držav, ki so po drugi svetovni vojni okupirale Nemčijo, zaplodili kar 400.000 otrok. Številni so bili posledica posilstva, na tisoče otrok pa je bilo tudi rezultat ljubezenskih razmerij med tujimi vojaki in Nemkami.

BERLIN > Do te ugotovitve so po temeljitem raziskovanju prišli univerzitetni zgodovinarji v nemških mestih Jena in Magdeburg. Svojo raziskavo so zgodovinarji povzeli v knjigi, ki bo izšla v ponedeljek, o njeni vsebini pa že danes na svoji spletni strani poroča nemški Deutsche Welle. Raziskavo je financirala fundacija Fritza Thyssna iz Kölna.

Veliko večino otrok, kar 300.000, so zaplodili vojaki sovjetske Rdeče armade. Ti naj bi v Nemčiji zagrešili kar dva milijona posilstev. Ta so se sicer vrstila v vseh štirih okupacijskih conah - tudi s strani francoskih in ameriških vojakov, nekaj pa tudi s strani britanskih vojakov. Prvi otrok tujih vojakov, ki so zakorakali v nacistično v Nemčijo, naj bi se rodil okrog božiča 1945.

Francija je bila edina država, ki je pomagala otrokom, katerih očetje so bili francoski vojaki. Obravnavali so jih kot francoske državljane, kakih 1500 je bilo danih v posvojitev v Franciji in njenih kolonijah. Večinoma pa Nemke za te otroke niso prejele nobene finančne pomoči, saj okupacijske sile niso bile pod nemško jurisdikcijo.

Kot v knjigi še pišejo zgodovinarji, so bili otroci tujih vojakov, t.i. okupacijski otroci, desetletja žrtev preganjanja in diskriminacije. Mnoge še vedno muči vprašanje, kdo so njihovi očetje.

STA


Najbolj brano