Tudi v Splitu v december zakorakali z rekordnimi temperaturami

V Splitu so minulo noč izmerili 18,6 stopinje Celzija, kar je najvišja temperatura, ki so jo decembra zabeležili v dalmatinski prestolnici, odkar so začeli spremljati vremenske razmere, je danes poročal spletni portal Crometeo.hr. Tudi drugod ob jadranski obali so bile temperature izjemno visoke za začetek decembra.

Split Foto: Simon Maljevac
Split Foto: Simon Maljevac

ZAGREB > V Splitu so do prejšnje noči najvišjo temperaturo v tem delu leta namerili 5. decembra 1979 na meteorološki postaji v gozdu na hribu Marjan, ko so izmerili 18,1 stopinje. Minulo noč pa je bilo na isti lokaciji 18,6 stopinje, medtem ko je bilo v mestu, ki je 100 metrov nižje od Marjana, še topleje, navaja Crometeo.hr.

Po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda je bilo ob 7. uri zjutraj v Dubrovniku, Karlobagu in Makarski 20 stopinj Celzija, medtem ko je bilo na splitskem letališču, v Metkoviću ter na otokih Rab in Mljet 19 stopinj.

Crometeo.hr izpostavlja, da je območje Hrvaške že nekaj dni razdeljeno na dva popolnoma različna temperaturna dela.

Medtem ko sta megla in nizka oblačnost v notranjosti prinesla mraz, so ob Jadranu temperature izredno visoke za drugo polovico jeseni. V notranjosti so danes namerili od dve do pet stopinj Celzija, ob jadranski obali pa od 15 stopinj v hrvaški Istri do 20 stopinj Celzija v Dalmaciji.

Na splitskem območju danes piha močan južni veter, ki dosega hitrost 90 kilometrov na uro, ob dalmatinskih otokih pa tudi več kot 100 kilometrov na uro.

Crometeo.hr še napoveduje, da bo današnji dež na Hrvaškem verjetno prinesel tudi puščavski prah in pesek, ker je močan sredozemski ciklon zajel tudi območje Sahare.

STA


Najbolj brano