Tudi na nekaterih hrvaških plažah “vojna proti brisačam”

V nekaterih mestih ob hrvaški obali so občinski redarji začeli pobirati brisače, ki jih na plažah pozno zvečer ali v zgodnjih jutranjih urah pustijo turisti, da bi zasedli najboljša mesta ob morju. V Vodicah so celo postavili opozorila, naj tega ne počnejo, celo v angleškemu jeziku, a so namesto morning (jutro) zapisali mourning (žalovanje).

Fotografija je simbolična. Foto: Nataša Hlaj
Fotografija je simbolična. Foto: Nataša Hlaj

ZAGREB > "Prepovedano je puščanje osebnih predmetov na plaži čez noč in zgodaj zjutraj zaradi rezervacije mest za sončenje. V nasprotnem primeru jih bodo odvzeli občinski redarji," so zapisali na tablah pred vodiškimi plažami. Opozorilo v angleškemu jeziku pa omenja žalovanje, namesto jutra. V Vodicah so predvideli tudi kazen v višini 100 kun (13 evrov), a zaenkrat zgolj pobirajo brisače, za katere ocenjujejo, da "privatizirajo" plaže.

Po prvih odzivih sodeč turisti ne obžalujejo preveč svojih odvzetih brisač, saj so jih le redki prišli iskat. Nezaželena praksa se medtem nadaljuje.

Podobno prakso kot v Vodicah so uvedle tudi mestne oblasti v Tisnem na otoku Murter, na otoku Prvić, v Makarski in v še nekaterih mestih.

A turisti ne "pozabijo" zgolj brisač, temveč tudi šotore za otroke, ležalnike in podobne stvari, ki jih pogosto pustijo na priljubljenem delu plaže zvečer, ko se odpravijo na večerni sprehod.

So pa tudi takšni, ki vstanejo bolj zgodaj in svoje stvari pustijo na plaži, še preden spijejo prvo kavo. Redki niso niti lastniki apartmajev, ki ustrežejo gostom tudi s pravočasno namestitvijo brisač na plažah.

V hrvaški turistični skupnosti pravijo, da "vojna z brisačami" ni v njihovi pristojnosti.

Tuje tiskovne agencije so v preteklih dneh poročale, da so v nekaterih letoviščih v Španiji zaradi podobnega obnašanja turistov začeli zaračunavati tudi po 30 evrov kazni.

STA


Najbolj brano