Tudi Švedska zaostruje azilno politiko

Švedska rdeče-zelena vlada je v luči vse večjega navala beguncev v državo z več opozicijskimi strankami dosegla dogovor o zaostritvi azilne zakonodaje. Spremembe vsebujejo 20 točk, med drugim pa stranke načrtujejo uvedbo dovoljenj za bivanje za določen čas

Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Živulović/Bobo

STOCKHOLM > V skladu z načrtom naj bi tudi pospešili postopke obravnave prošenj za azil, zavrnjene prosilce pa hitreje pošiljali nazaj v njihove domovine, da bi bile namestitvene kapacitete proste za novo prispele.

Poleg tega naj bi zaostrena zakonodaja razširila seznam zahtev za zagotovila o zmožnosti preskrbe družinskih članov, ki bi se želeli pridružiti svojcem na Švedskem. Glede uvedbe začasnega nadzora na meji se strankam ni uspelo dogovoriti.

Dogovor o zaostritvi azilne zakonodaje je vlada, ki jo sestavljajo socialdemokrati in zeleni, dosegla z velikim delom opozicije. V pogajanjih nista sodelovali le dve stranki - desni Švedski demokrati, ki jim je po pisanju APA trn v peti vsakršno priseljevanje, in Stranka levice, ki naj bi po mnenju drugih strank zavzemala preveč liberalno stališče.

Švedska glede na nove napovedi pričakuje, da bo letos za azil v državi zaprosilo do 190.000 ljudi. Do konca leta bi državi lahko zmanjkalo namestitvenih kapacitet za 45.000 ljudi.

Švedska, država z 9,8 milijona prebivalci, je sicer znana po svoji ugodni azilni politiki in je želena destinacija za številne begunce.

STA


Najbolj brano