Tudi Slovaška in Avstrija krepita nadzor na mejah

Slovaška krepi nadzor na svojih mejah z Avstrijo in Madžarsko, je danes v Bratislavi pojasnilo slovaško notranje ministrstvo. Potem ko je Nemčija uvedla začasen nadzor na svojih mejah z Avstrijo, se je tudi Slovaška odločila za tovrsten začasen nadzor na mejnih prehodih, je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Michaela Paulenova. Zgledu Nemčije sledi tudi Avstrija.

Zaradi velikega števila beguncev vse več evropskih držav 
krepi nadzor na mejah.
Zaradi velikega števila beguncev vse več evropskih držav krepi nadzor na mejah. 

BRATISLAVA, DUNAJ > “V povezavi z izjemno situacijo in begunskim valom je slovaška policija okrepila svojo prisotnost na meji z dodatnimi 220 policisti v primerjavi z običajnim delovanjem,” je povedala Michaela Paulenova. Pojasnila je, da krepijo nadzor tudi na “zeleni meji”, torej na kmetijskih in gozdnih območjih. Usklajujejo se tudi s kolegi iz Avstrije, Madžarske in Češke, je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Za podoben ukrep se je že v nedeljo odločila Češka. Kot so danes sporočili iz Prage, so na mejo z Avstrijo poslali 200 dodatnih policistov, na cestnih in železniških mejnih prehodih pa bodo policisti izvajali naključne nadzore.

Češka in Slovaška za razliko od Avstrije nista bili deležni velikega prehajanja beguncev preko svojega ozemlja proti Nemčiji. Bi se pa zdaj to lahko spremenilo, glede na to, da je Nemčija v nedeljo začela izvajati nadzor na meji z Avstrijo.

Češka in Slovaška nasprotujeta načrtu Evropske komisije o prerazporeditvi beguncev po vseh članicah EU.

Avstrija bo prav tako sledila zgledu Nemčije in začasno ponovno uvedla nadzor na meji z Madžarsko zaradi velikega števila beguncev, je v Bruslju povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. To je skladno s schengenskimi pravili, je poudarila. V Evropski komisiji uradnega obvestila Avstrije o začasni uvedbi nadzora za zdaj niso prejeli, so sporočili v Bruslju.

STA


Najbolj brano