Tudi BiH v pričakovanju prihoda beguncev

Oblasti v Bosni in Hercegovini pričakujejo, da bi begunci, ki so jih ustavili na mejah Srbije in Hrvaške, lahko danes krenili tudi proti BiH. Doslej sicer prihoda beguncev z Bližnjega vzhoda, ki so v zadnjih dneh preplavili predvsem Hrvaško, še niso zabeležili, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Novinarka in fotograf Primorskih novic Vesna Humar in Jure 
Batagelj sta danes na poti po Sloveniji in Hrvaški, da bi ujela 
zgodbe beguncev, ki si utirajo pot proti zahodu in severu 
Evrope. Najprej sta se ustavila v Postojni, v Centru za tujce, 
kjer pa sta ostala pred zaprtimi vrati. Nato sta se odpravila v 
Brežice, kjer nastaja prvi pravi slovenski sprejemni center za 
val beguncev, ki prihajajo predvsem iz Sirije.  Foto: Vesna Humar
Novinarka in fotograf Primorskih novic Vesna Humar in Jure Batagelj sta danes na poti po Sloveniji in Hrvaški, da bi ujela zgodbe beguncev, ki si utirajo pot proti zahodu in severu Evrope. Najprej sta se ustavila v Postojni, v Centru za tujce, kjer pa sta ostala pred zaprtimi vrati. Nato sta se odpravila v Brežice, kjer nastaja prvi pravi slovenski sprejemni center za val beguncev, ki prihajajo predvsem iz Sirije.  Foto: Vesna Humar

SARAJEVO > “Pomembno je to, da se z zaprtjem meje v sosednji državi ustvarja zamašek in begunci ne morejo iti naprej proti državam članicam EU. Tega se bojimo, torej, da bi se zaradi tega val beguncev lahko preusmeril v BiH,” je povedal namestnik direktorja službe za tujce Izet Nizam.

Dodal je, da je BiH pripravljena namestiti 700 beguncev.

Minister za varnost Dragan Mektić je dejal, da se država že dolgo pripravlja na množičen prihod beguncev, da pa nima zmogljivosti za sprejem več deset tisoč ljudi.

Za danes popoldne so sklicali nujen sestanek varnostnih služb o begunski krizi, še navaja Hina.

STA


Najbolj brano