Tržiška ladjedelnica zaprta, zaskrbljenih 5000 delavcev

Karabinjerji ekološkega oddelka NOE so v ponedeljek zapečatili nekatera območja v tržiški ladjedelnici. Vodstvo družbe Fincantieri je nato sporočilo, da mora proizvodno dejavnost prekiniti za nedoločen čas. Dodali so, da bodo skušali čimprej preklicati zapečatenje. Delavci, skoraj 5000 jih je, so zelo zaskrbljeni nad razmerami v ladjedelnici, poroča Primorski dnevnik.

Tržiška ladjedelnica Foto: Vir: Primorski Dnevnik
Tržiška ladjedelnica Foto: Vir: Primorski Dnevnik

TRŽIČ > Za delavce družbe Fincantieri bi lahko sprožili postopek za dopolnilno blagajno, preostali delavci pa bi lahko ostali brez plače dalj časa.

Goriško sodišče je odredilo zapečatenje nekaterih območij znotraj ladjedelnice, ki so namenjena zbirnaju odpadkov. Ukrep je povezan s preiskavo v zvezi z domnevnimi kršitvami zakonodaje pri upravljanju z odpadki. Ob tem preiskujejo sedem ljudi - nekdanjega direktorja ladjedelnice in upravitelje šestih podizvajalskih družb.

Predmet preiskave je odpadni material, ki nastaja pri proizvodnji ladij. Odpadke so podizvajalci začasno odlagali na območjih za skladiščenje znotraj ladjedelnice, za kar naj ne bi imeli ustreznih dokumentov. Zaplemba naj bi bila torej povezana s pomanjkanjem ustreznih dovoljenj, ne pa z onesnaževanjem okolja, poroča časnik.

NR


Najbolj brano