Trumpovi napake nihče ne zameri preveč

Soproga republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa Melania Trump je v ponedeljek zvečer na nacionalni konvenciji stranke v Clevelandu imela osrednji govor dneva in po mnenju opazovalcev v ZDA ter tujih novinarjev svoje delo opravila odlično, dokler se niso pojavile obtožbe, da je dele govora prepisala.

Donald Trump s soprogo Melanio Foto: Mario Anzuoni
Donald Trump s soprogo Melanio Foto: Mario Anzuoni

CLEVELAND > Govore predsedniškim kandidatom in drugim pišejo profesionalci in Trumpovi napake nihče ne zameri preveč, čeprav je trdila, da si govor piše sama. To je dejala tik pred govorom za ameriško televizijo NBC. Dejala je, da govor piše sama, s kar najmanj pomoči od drugih.

Največ kritik leti na Trumpov volilni štab

Takšnim izjavam sicer nihče ne pripisuje velikega pomena in največ kritik danes leti na Trumpov volilni štab, ki si je privoščil tako hudo napako. "Nekdo mora leteti iz službe", je najpogostejša izjava ameriških komentatorjev, ki pravijo, da je prepisovanje govora uničilo sicer prepričljiv in učinkovit nastop Trumpove.

Melania Trump si namreč naj ne bi prisvojila le nekaj stavkov ali poudarkov, ampak dva cela odstavka in to iz govora sedanje prve dame Michelle Obama, ki ga je ta imela leta 2008 na konvenciji v Denverju, kjer so demokrati potrdili njenega soproga za predsedniškega kandidata demokratske stranke. Sedaj padajo boleče šale na račun tega, da če že kradeš govor, ga ukradi vsaj od republikanca.

Trump ljubi svojo državo tako kot ona, a ne Slovenijo

Ob zvokih glasbe We are the champions je Donald Trump vstopil na oder republikanske nacionalne konvencije v Clevelandu izza svetlobe in dima kot boksarski prvak in nato z nekaj besedami naznanil svojo soprogo, ki je s svojim sedaj že znamenitim naglasom zagotovila, da mož ljubi svojo državo tako kot ona. Ni mislila na rojstno državo Slovenijo, ki jo je sicer omenila in opisala kot čudovito majhno, nekoč komunistično državo, ampak ZDA.

"Zelo sem ponosna na vašo izbiro mojega moža za predsednika. Zagotavljam vam, da je zelo ganjen. Z njim sem 18 let in odkar sva skupaj se zavedam njegove ljubezni do države," je zagotovila Trumpova, ki je opisala svojo "čudovito" družino in starše, ki so jo naučili morale in vrednot, kar prenaša na sina Barrona.

"To moramo prenesti na številne generacije otrok. Želimo, da vedo, da je edina meja njihovih dosežkov moč njihovih sanj in pripravljenosti, da delajo zanje," je dejala in to je bil eden od prepisanih stavkov.

Recept za umiritev škandala je logičen, vendar Trumpova kampanja ni znana po takšnem ravnanju. Kampanja bi se morala opravičiti za napako, Trump bi moral potegniti iz svoje zakladnice slavni izrek iz serije Vajenec: "Odpuščen si" in nato oditi naprej.

Republikanska nacionalna konvencija se danes v Clevelandu nadaljuje in vodstvo stranke upa, da bo torek potisnil v pozabo katastrofalen ponedeljek, ko je prišlo do upora konservativnih delegatov, ki so metali stran svoje akreditacije in jih je pomiril le duhovnik z omembo Jezusa Kristusa in Clintonove. Prvega v pozitivni, druge v negativni luči. Konvencija naj bi danes Trumpa uradno potrdila za predsedniškega kandidata, sam pa bo nominacijo potem sprejel v četrtek s svojim govorom. Ni izključeno, da tudi danes ne bo prišlo do kakšnih zapletov, saj bodo posamezne države morale javno povedati, komu dajejo svoje delegate. Trump je z volitvami osvojil dovolj delegatov za zmago, ampak letošnja kampanja je bila doslej vedno nekaj posebnega. Danes so na programu govornikov izkušena imena, med njimi predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan, guverner New Jerseyja Chris Christie, pa tudi dva od Trumpovih otrok Donald mlajši in Tiffany.

Odziv šefa Trumpovega volilnega štaba le prilila olja na ogenj

Prva reakcija šefa Trumpovega volilnega štaba Paula Manaforta, ki naj bi bil izkušen operativec še iz časov vodenja kampanje za nekdanjega senatorja Boba Dola, je le prilila olja na ogenj. Za ameriško televizijo CNN je prepisovanje govora odločno zavrnil in dejal, da so vrednote in besede, ki sta jih izrekali Michelle Obama in Melania Trump, univerzalne.

Potem pa je šel še korak dlje in je za celoten zaplet obtožil demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton. Svetovalec kampanje Jason Miller je sporočil, da "čudovit" govor odseva njeno življenjsko izkušnjo, izkušnjo priseljenke, ki ima rada Ameriko in govor je bil tako zelo uspešen.

STA


Najbolj brano