Trumpova administracija v Sirijo prvič dostavila oklepna vozila

Koalicija Sirske demokratične sile (SDF), ki jo podpira ZDA in se v Siriji bori proti skrajni skupini Islamska država (IS), je danes prvič dobila pošiljko oklepnih vozil iz ZDA ter dodatno obljubo podpore. ZN pa so ponovno začeli z dostavo humanitarne pomoči v oblegano mesto Deir Ezor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

DAMASK > “Sirske demokratične sile so prvič dobile ameriška oklepna vozila. To se je zgodilo, ko je prišla na oblast nova ameriška administracija,” je dejal tiskovni predstavnik Talal Selo in dodal, da je administracija predsednika Donalda Trumpa obljubila dodatno pomoč.

“Pred tem smo dobivali lahko orožje in naboje, s temi oklepnimi vozili pa smo vstopili v novo fazo ameriške podpore. To je znak,” je še povedal Selo.

SDF, ki jo sestavljajo kurdski in arabski borci, je že dlje časa ključni partner mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA v boju proti IS v Siriji in Iraku. To sodelovanje pa kritizira Turčija, ki je prav tako zaveznica ZDA v boju proti IS, saj obravnavajo kurdsko milico YPG kot teroristično organizacijo. SDF od novembra sodeluje pri osvoboditvi Rake, ki je “prestolnica” IS v Siriji.

Združeni narodi so medtem danes sporočili, da so v nedeljo ponovno začeli z dostavo humanitarne pomoči iz zraka obleganemu sirskemu mestu Deir Ezor. Svetovni program ZN za hrano je 15. januarja zaradi močnejšega obstreljevanja začasno prekinil dobavo pomoči.

IS od leta 2015 oblega mesto Deir Ezor in ima pod nadzorom večje dele mesta. Nedavno pa so začeli prodirati v območja, ki jih nadzoruje sirska vlada, zaradi česar je prišlo do silovitih spopadov. ZN so sedaj našli novo in bolj varno območje za dostavo pomoči.

STA


Najbolj brano