Trumpov svetovalec nakazal zbližanje s turškimi zahtevami po izročitvi Gülena

Eden pomembnejših svetovalcev bodočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nakazal, da bodo ZDA izboljšale odnose s Turčijo in morda hitro izročile v ZDA živečega turškega klerika Fethullaha Gülena, ki ga Ankara zahteva, ker da naj bi vodil julijski poskus državnega udara.

Eden pomembnejših svetovalcev bodočega ameriškega 
predsednika Donalda Trumpa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nakazal, da bodo ZDA izboljšale odnose 
s Turčijo in morda hitro izročile v ZDA živečega turškega 
klerika Fethullaha Gülena. Foto: STA
Eden pomembnejših svetovalcev bodočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nakazal, da bodo ZDA izboljšale odnose s Turčijo in morda hitro izročile v ZDA živečega turškega klerika Fethullaha Gülena. Foto: STA

WASHINGTON, ISTANBUL> Glavni svetovalec Donalda Trumpa za nacionalno varnost Michael Flynn, nekdanji direktor ameriške obrambne agencije, je Fethullaha Gülena označil za “sumljivega islamskega mulo, ki živi v Pensilvaniji” in za “turškega Osamo bin Ladna”, navaja dpa.

Njegove izjave nakazujejo oster zasuk od dosedanje politike Washingtona, da gre za zadevo, ki jo mora preučiti ameriško pravosodje, kar je sicer močno obremenilo odnose z Ankaro. Poleg tega Flynnove besede nakazujejo, da se zbližujejo z oznakami turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da je Gülen terorist.

V svojem blogu na spletni strani The Hill je Flynn zapisal, da Gülen v ZDA vodi mrežo karitativnih organizacij in zasebnih šol, ki pa da so donirale sredstva Clintonovi fundaciji. “Čas je, da ponovno preučimo pomen Turčije in postavimo naše prioritete v pravo perspektivo. Svet moramo videti tudi s perspektive Turčije,” je zapisal Flynn, ki so ga omenjali celo kot možnega podpredsedniškega kandidata.

Turški premier Binali Yildirim je že v prvem odzivu na Trumpovo izvolitev v sredo znova zahteval izročitev Gülena.

Na hitro izročitev Gülena po izvolitvi Trumpa za predsednika upajo tudi turški provladni mediji, še poroča dpa. “Trump je zmagal, pot za izročitev je odprta,” je na naslovnici zapisal časnik Sabah.

STA


Najbolj brano