Trump za državnega sekretarja imenoval šefa ExxonMobila

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes za bodočega vodjo ameriške diplomacije imenoval šefa družbe ExxonMobil Rexa Tillersona, znanega po tesnih vezeh z Rusijo. Imenovanje je Trump, ki je med volilno kampanjo obljubljal tudi izboljšanje odnosov z Rusijo, potrdil v sporočilu za javnost.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes za 
bodočega vodjo ameriške diplomacije imenoval šefa družbe 
ExxonMobil Rexa Tillersona, znanega po tesnih vezeh z 
Rusijo. Foto: STA
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes za bodočega vodjo ameriške diplomacije imenoval šefa družbe ExxonMobil Rexa Tillersona, znanega po tesnih vezeh z Rusijo. Foto: STA

WASHINGTON > V njem je izpostavil Tillersonovo poslovno bistroumnost ter njegove "velike izkušnje in globoko razumevanje geopolitike". Štiriinšestdesetletnega Tillersona je Trump tudi pohvalili kot enega izmed najuspešnejših poslovnežev na svetu.

Tillerson je v 90. letih prejšnjega stoletja zastopal interese podjetja ExxonMobil v Moskvi. Poleg tesnih vezi s Putinom je leta 2013 od ruske vlade prejel tudi odlikovanje prijateljstva. Na čelu ExxonMobila, devetega največjega javnega podjetja na svetu, je Tillerson od leta 2006, politično pa je konservativec. V času, odkar vodi ExxonMobil, sicer podjetje priznava znanstvene dokaze o podnebnih spremembah ter podpira davke na izpuste toplogrednih plinov in pariški podnebni dogovor. Podjetje, ki ima podružnice in deluje po vsem svetu, je lani imelo 270 milijard dolarjev prihodkov.

"Kariera Rexa Tillersona je utelešenje ameriških sanj. S težkim delom, predanostjo in pametnim sklepanjem poslov je Rex splezal po lestvi do položaja glavnega izvršnega direktorja ExxonMobila, ene izmed največjih in najbolj spoštovanih družb na svetu," je zapisal novoizvoljeni ameriški predsednik.

Tillerson zna voditi organizacijo svetovnih razsežnosti, prav tako se zna orientirati znotraj zapletenega ustroja svetovnih zadev in med različnimi svetovnimi voditelji, je izpostavljeno v Trumpovem sporočilu.

"Ne morem si zamisliti človeka, ki bi bil bolje pripravljen in tudi zavezan služenju na položaju državnega sekretarja v tem ključnem trenutku naše zgodovine," še piše v sporočilu.

Teksaški republikanec Tillerson se bo po lastnih navedbah kot državni sekretar osredotočal na krepitev zavezništev, hkrati pa naj bi sledil "interesu in krepil moč, varnost in suverenost ZDA".

Izbranec za prihodnjega vodjo diplomacije ZDA osebno pozna ruskega predsednika Vladimirja Putina in naj bi imel predvsem nalogo normalizirati odnose z Rusijo, ki so se poslabšali zaradi ruske priključitve polotoka Krim in zaradi razhajanj glede vojne v Siriji.

O imenovanju Tillersona na položaj državnega sekretarka so mediji ugibali zadnje dni, pred tem so bila v igri tudi nekatera druga imena.

New York Times je pred uradno objavo danes poročal, da je Trump v ponedeljek zvečer po telefonu poklical druge kandidate, med drugim bivšega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja in bivšega direktorja Cie Davida Petraeusa, ter jih obvestil o izbiri Tillersona.

Potrjevanje Tillersona v senatu lahko bilo zaradi njegovih vezi z Rusijo, ki jo ameriška obveščevalna agencija Cia obtožuje vpletanja v predsedniške volitve v korist Trumpa, težavno.

Tako republikanski kot demokratski senatorji so že obljubili, da bodo Tillersona podrobno zaslišali. Vplivna senatorja John McCain in Lindsey Graham sta že pred njegovim imenovanjem napovedala, da imata vrsto vprašanj glede vezi z Rusijo.

STA


Najbolj brano