Trump z ultimatom mehiškemu predsedniku, če ne bo plačal zidu

Ameriški predsednik Donald Trump je danes mehiškemu predsedniku Enriqueju Peni Nietu postavil odločen ultimat in na Twitterju zapisal, da je bolje, da Pena Nieto odpove napovedan obisk v ZDA, če ni pripravljen plačati za postavitev zidu na meji med ZDA in Mehiko.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON > “ZDA imajo z Mehiko 60 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja. Že od vsega začetka je bila Nafta (sporazum o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko) enostranska pogodba z množično izgubo delovnih mest in podjetij,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal Donald Trump.

Dodal je, da “če Mehika ni pripravljena plačati za zid, ki ga zelo potrebujemo, je bolje, da napovedan obisk odpove”.

Pena Nieto naj bi sicer ZDA predvidoma obiskal prihodnji teden.

Pena Nieto se je na Trumpov sredin izvršni ukaz odzval, da Mehika zagotovo ne bo plačala zidu na meji z ZDA. V sporočilu narodu je mehiški predsednik obžaloval Trumpovo potezo in dodal, da Mehika ne verjame v zidove.

Trump je v sredo podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. Izgradnjo zidu na 3200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Takrat je tudi zatrjeval, da bo gradnjo zidu plačala Mehika sama.

STA


Najbolj brano