Trump v telefonskem pogovoru Xi Jinpingu potrdil zavezo politiki ene Kitajske

Bela hiša je sporočila, da sta ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping v četrtek govorila po telefonu in razpravljala o številnih vprašanjih.

Donald Trump in Xi Jinping sta drug drugega  povabila na 
obisk. Foto: Arhiv Pn
Donald Trump in Xi Jinping sta drug drugega povabila na obisk. Foto: Arhiv Pn

WASHINGTON > Pogovor naj bi bil zelo vljuden, Trump pa je obljubil, da bo njegova vlada nadaljevala politiko ene Kitajske, torej ne bo priznala samostojnosti Tajvana.

Tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v San Franciscu je soglasno zavrnil zahtevo pravosodnega ministrstva ZDA za odpravo prepovedi izvajanja izvršnega ukaza predsednika Donalda Trumpa, s katerim je začasno prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih muslimanskih držav in beguncem. Velik in pričakovan poraz Trumpa na prizivnem sodišču predsednika ZDA ni omajal in je sodišču nemudoma tvitnil, da se "vidijo na sodišču", ker gre za varnost ZDA. Trump je verjetno mislil na vrhovno sodišče ZDA, kjer ga v primeru pritožbe čaka nov poraz, četudi se bodo vrhovni sodniki razdelili po ideološki črti. Razmerje med konservativnimi in liberalnimi člani sodišča je trenutno štiri proti štiri in v primeru neodločenega izida velja odločitev nižje stopnje.

Druge vsebine pogovora iz Bele hiše niso sporočili, razen tega, da sta voditelja napovedala, da se bodo predstavniki obeh držav še naprej pogovarjali in pogajali o številnih vprašanjih skupnega interesa. Drug drugega sta še povabila na obisk njunih držav.

STA


Najbolj brano