Trump v kongresnem govoru ZDA postavil na prvo mesto

Ameriški predsednik Donald Trump je v svojem prvem govoru pred obema domovoma kongresa postavil Američane, ZDA in ameriške interese na prvo mesto. Naštel je doseženo od prisege na položaj 20. januarja naprej in napovedal svetlo prihodnost, polno delovnih mest, nizkih davkov, dostopnega zdravstva, v zunanji politiki pa zavzemanje za mir.

Glede zunanje politike je Trump zagotovil, da si želi miru in ne 
bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih 
držav. Foto: Arhiv Pn
Glede zunanje politike je Trump zagotovil, da si želi miru in ne bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih držav. Foto: Arhiv Pn

WASHINGTON > Glede notranje politike ni Trump povedal nič takšnega, kar ne bi govoril v zadnjem letu in pol, razen tega, da je omogočil možnost imigracijske reforme. Glede zunanje politike pa je zagotovil, da si želi miru in ne bo iskal spopadov z vpletanjem v notranje zadeve drugih držav.

Trump je izrekel trdno podporo zvezi Nato ob spoštovanju finančnih obveznosti zaveznic in denar je po "odkritih pogovorih" menda že začel pritekati v potokih.

Donald Trump je po letu in pol napovedovanja izgona nezakonitih priseljencev iz ZDA v torek televizijskim voditeljem povedal, da je odprt za zamisel o legalizaciji statusa za nezakonite priseljence in do državljanstva za tiste, ki so jih v ZDA nezakonito pripeljali kot mladoletnike. Bela hiša presenetljive novice še ni potrdila, obenem je ni zanikala. Trump je menil, da je pravi čas za sprejem ustrezne zakonodaje, dokler bo na obeh straneh pripravljenost na kompromis. Ameriški senat je pred leti že potrdil predlog celovite imigracijske reforme, ki predvideva zaostritev varnostnih ukrepov na meji in omogoča dolgo ter drago pot nezakonitim priseljencem do legalizacije statusa.

Ameriška zunanja politika bo močno povezana s svetom, ZDA bodo spoštovale zavezništva in zgodovinske ustanove, vendar tudi pravice suverenih držav. "Amerika spoštuje pravico vseh držav do svoje poti. Moje delo ni predstavljati sveta, ampak Ameriko," je dejal Trump.

"Amerika se mora iz preteklih napak nekaj naučiti, Amerika je pripravljena na nove prijatelje in partnerstva. Želimo si harmonije in stabilnosti, ne pa vojne in konflikta," je dejal in zagotovil, da Amerika želi mir.

STA


Najbolj brano