Trump univerzi Berkeley zagrozil z ukinitvijo denarja

Na univerzi Berkeley na severu Kalifornije je v sredo zvečer izbruhnil protest pred dogodkom, na katerem naj bi sodeloval urednik desničarskega medija Breitbart News Milo Yiannopoulos. Protest se je sprevrgel v nasilje in posredovala je policija. Predsednik ZDA Donald Trump je zaradi incidenta univerzi zagrozil z ukinitvijo zveznega denarja.

Predsednik ZDA Donald Trump je zaradi incidenta univerzi 
zagrozil z ukinitvijo zveznega denarja. Foto: Arhiv Pn
Predsednik ZDA Donald Trump je zaradi incidenta univerzi zagrozil z ukinitvijo zveznega denarja. Foto: Arhiv Pn

LOS ANGELES > Protestniki so v policiste metali petarde, uničevali so barikade, razbijali okna in podtikali ognje. Policija, ki je uporabila solzivec, jih je pozivala, naj se razidejo, lokalno prebivalstvo pa je pozvala, naj se ne približuje območju kampusa.

Yiannopoulos je na svojem profilu na facebooku sporočil, da ga je policija spričo "nasilnih protestov levičarjev" evakuirala s kampusa.

Breitbart News je spletna stran, ki jo je v preteklosti vodil Steve Bannon, zdaj glavni svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, znana pa je po svojih desničarskih stališčih.

Yiannopoulos je nameraval dogodek na prestižni univerzi izkoristiti za začetek kampanje proti kampusom, ki so napovedali, da bodo v luči Trumpovih ukrepov proti migrantom dali zatočišče študentom, ki nimajo urejenih dokumentov za bivanje v ZDA.

Ameriški predsednik Trump je po incidentu univerzi zagrozil z ukinitvijo zveznega denarja. "Če univerza Berkeley ne dovoli svobode govora in izvaja nasilje nad nedolžnimi ljudmi z drugačnimi pogledi - nič zveznih sredstev?" je zapisal na twitterju.

Yiannopoulusa, ki se ukvarja z novimi tehnologijami in je na spletnih družbenih omrežjih znan po svojih provokativnih stališčih, zaradi katerih od julija lani ne sme objavljati na twitterju, je na univerzo povabila republikanska študentska skupina.

Predstavniki univerze so medtem sporočili, da niso povabili Yiannopoulosa niti ne podpirajo njegovih idej, so pa zavezani svobodi govora.

Skupina zapornikov v Smyrni v ameriški zvezni državi Delaware pa je v sredo zajela štiri paznike in med pogajanji s policijo sporočila, da so se za dejanje odločili zaradi ravnanja z njimi in zaradi predsednika Donalda Trumpa. Prepričani so, da se bo sedaj položaj ameriških zapornikov močno poslabšal.

Najprej so zajeli štiri talce, nato so enega poškodovanega izpustili. Kasneje so izpustili še enega. V zaporu je skupaj 2500 zapornikov, od najhujših kriminalcev do prekrškarjev.

STA


Najbolj brano