Trump tarča kritik z vsega sveta

Na ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa se je danes vsul plaz kritik, potem ko je v ponedeljek predlagal, da bi bilo treba po odmevnih terorističnih napadih muslimanom popolnoma prepovedati vstop v ZDA. Očitajo mu nestrpnost, ki bo le okrepila islamske skrajneže.

Na ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa 
se je danes vsul plaz kritik, potem ko je v ponedeljek 
predlagal, da bi bilo treba po odmevnih terorističnih napadih 
muslimanom popolnoma prepovedati vstop v ZDA.
Na ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa se je danes vsul plaz kritik, potem ko je v ponedeljek predlagal, da bi bilo treba po odmevnih terorističnih napadih muslimanom popolnoma prepovedati vstop v ZDA. 

NEW YORK > Med kritiki njegovih izjav je tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR), ki opozarja, da bodo Trumpove izjave ogrozile prizadevanja za sprejem sirskih beguncev v ZDA in okrepile islamske skrajneže.

ZDA v okviru programa UNHCR za preselitev beguncev sprejmejo največ ljudi, letos pa naj bi jih iz Bližnjega vzhoda, Afrike in drugod sprejele 75.000.

Britanski premier David Cameron je sporočil, da Trumpova izjava "razdvaja, ne pomaga in je enostavno napačna".

Najib Ghadbian, ameriški predstavnih Sirske nacionalne koalicije, zveze sirskih opozicijskih skupin, je zatrdil, da tako ostra retorika spodkopava boj proti skrajni Islamski državi.

Zadnjo pobudo o prepovedi vstopa muslimanov si je Trump omislil na podlagi raziskave inštituta Pew, ki kaže, da med muslimani po svetu obstaja veliko sovraštvo do ZDA. Sovraštvo naj bi bilo tako veliko, da ga ni več mogoče razumeti. Zato je potrebno muslimanom prepovedati vstop, dokler ga ne bodo razumeli, tako Trump.

Kandidat za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah, ki mu je zaradi ostre retorike po nedavnih terorističnih napadih v Parizu in v Kaliforniji začela znova naraščati podpora, pa je danes v televizijskih nastopih branil svoj predlog. Med drugim je predlagal, da bi morali vse ljudi pred vstopom v ZDA vprašati, ali so muslimani in jim v primeru pritrdilnega odgovora prepovedati vstop v državo.

STA


Najbolj brano